Amíg a szárított formáját ismertem, addig nem különösebben voltam oda érte. De amint megismertem a friss bazsalikomot, már más volt a hozzáállásom. A friss fűszerek mindig sokkal több életet adnak az ételnek, bár kicsit többet is kell belőlük használni. Látványban is, de ízben is – szerintem – jobb a friss. Ma ugye a legtöbb nagy üzletben kaphatsz cserepeset (amit utána ki is ültethetsz a fűszerkertedbe), úgyhogy bátran a frissekkel!

basil[fusion_builder_container hundred_percent=

Latinul: Ocimum basilicum

Angolul: Basil

Bár az olaszokhoz kötnénk, de eredete mégis Dél-Ázsiához köthető, ugyanakkor a mérsékelt égövi klímán is jól termesztheted egynyári növényként. Lágy szárú, 40-60 cm magasra is megnő, tojásdad levelei zöldek, de találkozhatsz a lila bazsalikommal is. Virágai általában fehérek, vagy világos rózsaszínűek, júniustól szeptemberig virágzik. Meleg és fénykedvelő. A csíráztatáshoz 18-22 fokon dolgozz, a fagyot nem tűri. A virágzáshoz a melegen kívül napsütésre is szüksége van, a kiszáradást sem bírja. Jó vízgazdálkodású, tápanyagban dús, könnyen melegedő és laza talajba ültesd.

Palántaneveléssel szaporíthatod a meglegigénye miatt március végi vetéssel, 10-12 mag/cserép mennyiségben. Ezután pálcikával nyomkodhatod be a talajba a magokat, de ne mélyre!. Utána alaposan öntözd meg és 6-8 hét múlva a palántát a tavaszi fagyveszély elmúlásával, május közepén ültetheted ki a kertbe 25-30 cm-re egymástól. Gyomirtáson kívül mást nem igényel, csak öntözést. Vetheted közvetlen a szabadföldbe, de ilyenkor április végi, május eleji időpontot válassz, max 1 cm mélyre. Csak jó időben vágjál belőle (július közepén az első virágzáskor, majd az új virágok megjelenésekor…), mert rossz időben sérülékenyebb a vágások mentén.

Kedvelt fűszere a paradicsomos ételeknek, de szószok ízesítésére, pestóhoz is használhatod. Teát készíthetsz belőle, ami köhögéscsillapító, étvágyjavító, vizelet- és szélhajtó.

A görög bazsalikom nevű  apróbb levelű változatát édeskésebb íze miatt a tésztákon és egyéb “sima” bazsalikomos ételeken kívül süteményekben is használhatod.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]