Az első fűszernövény a bemutató sorozatból talán nálunk a legelterjedtebb fűszer (a só és bors után).

Latinul: Petroselinum crispum

Angolul: Parsley

garden-parsley-a[fusion_builder_container hundred_percent=

Igazából görög eredetű a neve: petrosz: kő, szikla és szelion: növény szóösszetételből, miközben Dél-Európából és Nyugat-Ázsiából származik. Két típusa ismert, a gyökérpetrezselymet a fehérrépáért termesztheted, a metélőpetrezselymet pedig a zöld lombjáért, ugyanis ez utóbbinak a gyökere elágazó, és kicsi, viszont folyamatos vágás mellett is növeszti a zöldjét.

A fehérrépa levele. Karotint, A, B, C és E vitamint tartalmaz. Az ízesítés mellett díszítésre használhatod, a magyar konyha levesekhez és főzelékekhez adja. Elsősorban frissen használd, de ha túl sok maradt meg, akkor száríthatod is, mert megőrzi aromáját, vagy le is fagyaszthatod. A főzés vége felé érdemes az ételbe tenni, mert különben csökken a vitamintartalma.

Gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású, gyulladáscsökkentő az illóolaja.

Ha termeszteni szeretnéd:

Kétéves növény, első évében gyökeret és leveleket hoz, majd a második évben 60-80 cm-es hajtáson virágzatot és termést nevel. Magyarországon mindenütt termeszthető, hideg és árnyéktűrő növény, akár télen is hajtathatod emiatt. Csírázáskor igényli az öntözést, de később már nem. Főleg a jó tápanyagtartalmú, kötött talajt szereti, de nem túl igényes.

Nem bírja a monokultúrás termesztést, tehát mindig változtatni kell a helyét, kétszer ugyanarra a helyre ne vesd! Nyugodtan vetheted korán a szabadföldbe, 25 cm távolságra legyenek egymástól a sorok, és 2-3 cm mélyre vesd a magokat február végén, március elején. 3-4 hét alatt kel ki, úgyhogy ne aggódj, nagyon lassú lesz, de előcsíráztathatod a magokat. Szoktak sorjelzőt vetni mellé, hogy tudd, hova vetetted a magokat, ezt pedig saláta vagy retekmaggal érheted el. Gyomtalanításon kívül nem szükséges semmit vele tenni ápolás gyanánt. Ha vágsz belőle, ne a belső leveleket vágd ki, mert ekkor meggátolod a további növekedését.

Ha boltban/piacon vásárolsz, de nem használod fel:

Sok trükköt hallottam/láttam, végül az jött be leginkább, hogy egy hosszú pohárba, vízbe áztatva az alját, a hűtőben tárolva marad a legtovább friss.

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]