Fűszerfenyő. Nekem ez ugrik be róla. Szeretnék egy nagy rozmaringbokrot, de mindig elhasználom a hajtásait, úgyhogy valószínűleg jelenleg kevés rozmaringtövem van, hogy egyik-másik elkezdjen terebélyesedni.

Latinul: Rosmarinus officinalis

Angolul: Rosemary

rosemary2[fusion_builder_container hundred_percent=A Földközi-tenger mentén őshonos, tehát kedveli a meleget, ezt is célszerű cserépben nevelni, hogy fagymentes helyen áttelelhessen. A “tenger harmata” nevet kapta, ez a párás tengerpartra utal.

Lassan fejlődik, de bokrot nevelhetsz belőle – ha nem vagy olyan mohó, mint én – és 0,5-1,5 m-re is megnőhet. Májustól júliusig láthatod olyan szép virágait, mint amit a képen mutatok. Bár termése barna makkocska, nálunk nem igazán hoz csíraképes magokat, így ha magvetéssel szaporítanád, inkább vásárolj vetőmagot.

Szárazságtűrő és melegigényes. Ha nem cserépben neveled, akkor fenyőágakkal takarva segítheted az áttelelés biztonságát. Ha cserépben tartod, 10 fokos hőmérsékleten, világos helyen teleltesd. A kertben viszont napos, szélvédett, meleg helyre ültesd.

Legegyszerűbben a kertészetekben illetve áruházakban kapható palántákat ültetheted ki májusban. Pangó vízre érzékeny, mértékkel öntözd.

Ha használod, mindig csak a fás részek fölött vágjad!

Felhasználható húsokhoz (pl. bárány), nem ajánlják tészták és saláták fűszerezésére, ugyanakkor a sült krumpli ízesítésének egyik – szinte – nélkülözhetetlen összetevője. Ha a forró zsírba/olajba mártod, amellett, hogy azt is ízesíti, ropogós snack-et is készíthetsz belőle.

Gyulladáscsökkentő hatású, gyógyfürdőt készíthetsz belőle, és csökkenti a reumás panaszokat. Teakeverékben vizelethajtó és étvágygerjesztő hatású.

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]