A legjobb rész. Amikor már használhatod a fűszernövényeket! Viszont mi van, ha egyszerre túl sok érett be? Mit kezdj vele akkor? Melyiket szárítsd, melyiket fagyaszd?

tumblr_mdl7t788XS1rg43mvo1_400[fusion_builder_container hundred_percent=

Sajnos a betakarítás minden növénynél máskor célszerű, mert fejlődési szakaszukat tekintve akkor kell begyűjteni munkád gyümölcsét, amikor a legintenzívebb az illóolajtartalma, legmegfelelőbb a hatóanyagtartalma, és ez növényenként változó. Terveim szerint a fűszernövényeknek egyesével-kettesével készítek egy-egy bejegyzést, amelyben ezekre kitérek, úgyhogy meg fogod ezeket is tudni.

Amit általánosságban lehet mondani:

  • a délelőtti órákban gyűjtsd be a növényeket, mert a harmat miatt megbarnulhat
  • eső után várj egy-két napot, hogy megszáradjon
  • a virágokat napsütéses időben szedjed
  • a gyökeret bármikor szedheted
  • a könnyen pergő termést szedheted reggel, hűvösebb időben

Szárítás

A legegyszerűbb módja a tartósításnak. Kiterítheted lapos, szellős helyre, papírra, vagy kisebb csokrokba kötve fellógathatod fejjel lefele szellős, meleg helyre. Ha már könnyen morzsolható, tehát teljesen száraz, légmentesen záródó üvegbe tedd. (ha az üvegen páralecsapódást látsz belülről, akkor nem volt eléggé száraz).

40-50 fokos sütőben is száríthatod őket (ennél melegebbe ne! mert elveszíti az aromáját), de elsősorban a vastagabb növényekkel járhatsz el így, mint a rozmaring, izsóp…)

Fagyasztás

Petrezselymet szerintem mindenki tart a fagyasztójában, de a metélőhagyma is ugyanígy tartósítható, kapor is jól jön a tökfőzelékhez, borsikafű, tárkony vagy bazsalikom is tárolható a mélyhűtőben.

Olajban, ecetben

Fűszerezett olajokat és eceteket is készíthetsz a fűszernövényekkel, gyakorlatilag ekkor is tartósítod. Ha nagyon dúsan teszed, akkor az olajjal vagy az ecettel tartósítod azt az egy-egy növényt, amit éppen lefedsz.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]