A múltkori fűszeres táblázat után íme egy adag segítség, hogy hogyan tervezd meg a fűszerkertedet, mire kell figyelj, ha az ízesítőket magad szeretnéd megtermelni, és frissen felhasználni, vagy eltenni télire.

 • Legelőször a növények igényeit nézd meg, hogy tudod-e biztosítani a számukra szükséges feltételeket.
 • Utána gyakorlati szempontokat figyelembe véve határozd meg a fűszerkert helyét
 • Találd ki az elrendezését és alakítsd ki az ágyásokat

Ezekről lesz szó most.

Herb-Garden-Verwendung[fusion_builder_container hundred_percent=

Későbbiekben pedig

 • a szükséges eszközök beszerzése, vetőmag illetve palánta vásárlása és növény választásához kapsz tippeket
 • majd a növények fenntartása, tápanyagutánpótlása, öntözése, szaporítása lesz soron és végül
 • a betakarítás és feldolgozás zárja a sorozatot

De most vágjunk bele:

Növények igénye

Alapvetően kétfajta fűszernövénycsoport van, az egyik csoport mediterrán, ezek a meleg, száraz klímát szeretik, a másik pedig a hűvösebb, nedvesebb körülményeket.

Nagy részük nem viseli el a pangó vizet, így a vízelvezetésről mindenképpen gondoskodnod kell. A túl agyagos és kötött talajt sem szeretik, úgyhogy legyen inkább laza, könnyen engedje át a vizet és a levegőt.

A legtöbb zöldfűszer a napos száraz helyen fejlődik úgy, hogy az illóolaj-koncentrációja nagyobb, így intenzív aromájú lesz.

A laza, humuszos talajon jól fejlődnek, úgyhogy ilyen helyet találj a kertedben, vagy alakíts ki! De ha nehézkes, akkor keress igénytelenebb fűszernövényeket (oregánó (szurokfű), levendula, zsálya, borsikafű, kamilla…), ezekkel hamar sikered lesz. Vagy, ha csak nehezen felmelegedő, kötött talajba tudnál növényeket ültetni, a kapor, metélőhagyma, macskagyökér, kömény, borsmenta teremnek meg.

Sok fényt és napsütést igényelnek, úgyhogy ne árnyékba ültesd. A metélőhagyma és a menta ilyen szempontból igénytelenebb, úgyhogy árnyékosabb helyeken is fejlődik.

A rozmaring, kakukkfű, levendula, kapor, majoránna és a tárkony pár másikkal együtt kifejezetten a tűző napot szeretik.

Kerüld a szeles, huzatos helyeket, mert egyik sem szereti. Építhetsz szélfogót, ha csak úgy tudod megoldani.

Sok napsütést és meleget igényelnek, mivel – ahogy említettem – a többségük mediterrán eredetű. A fagyérzékeny növényeket, mint pl. a rozmaring, érdemes edénybe ültetni, hogy télire fagymentes helyre vihesd.

A nedvességigényük változó. Jól bírják a szárazságot: tárkony, körömvirág, koriander, fokhagyma, metélőhagyma, kakukkfű és a levendula. Közepes vízigényű a rozmaring, kapor, bazsalikom vagy a zsálya. Igyekezz úgy összeültetni őket, hogy hasonló vízigényűek együtt legyenek, és ne keveredjenek.

Gyakorlati szempontok

Ha a növények igényeivel tisztában vagy, akkor jöhetnek a praktikussági szempontok. Egyrészt, mivel a konyhában főzöl – legtöbbet, mert nyáron a szabadban is lehet – legyen a konyhához közel, hogy ha frissen kell valami, csak ki kelljen szaladni, és tépni/vágni/szedni belőle. Ugyanakkor fontos, hogy könnyen hozzáférhető legyen a szedés, és növényápolás miatt is!

Ugyanakkor egyes fűszerek látványosak is tudnak lenni, így a ház és a kert dísze is lehet! Pl. a kaputól az ajtóig vezető utat két oldalt felvezetheti egy-egy sor növény, pl. levendula.

Mekkora legyen? Ez függ attól, hogy mennyit szeretnél termelni, hányan vagytok rá, és milyen lehetőségeid vannak? De már 2 négyzetméteren elegendő területet találsz, hogy kipróbálhasd magad. Ha nagyon belelendülsz, legyen hely terjeszkedni, mondjuk 10 négyzetméterig.

Biztos van olyan fűszernövény, amit nagyon szeretsz, ebből több tövet, -sort is ültethetsz, amiből ritkábban, abból elég egy.

A méretekről kicsit: ha egy fal mellé ülteted, 70 cm-nél ne legyen szélesebb, mert nehezen férsz majd hozzá, hogy gyomláld, locsold. Ha kör alakú, akkor 120-140 cm-es  átmérő ez a maximális méret. Ha ennél nagyobbat szeretnél, kis utakkal (télga, zúzott kő…) biztosítsd, hogy hozzáférj a kör belsejéhez is.

Elrendezés

Spirál

Nagyon látványos a sziklakerthez hasonló spirál formájú fűszerkert. A spirál tervezésekor figyelj, hogy melyik növény milyen vízigényű, és eszerint rakd fentről lefele sorba

 • felül a száraz meleget kedvelő: szurokfű, borsika, kamilla, zsálya
 • középen: kakukkfű, rozmaring, levendula, citromfű
 • alul a nedves talajt szerető: bazsalikom, körömvirág, snidling, metélőhagyma

Ugyanakkor figyelj arra, hogy méretükben az alacsonyabb növésűeket részesítsd előnyben, nehogy elnyomják egymást.

A spirál építésekor, ahogy rakod a köveket, folyamatosan töltsd fel a talajt, és tömörítsd. Ha a növényeket is beültetted és készen vagy, akkor 2 hétig ne hagyd kiszáradni a talajt, hogy a növények “beköltözzenek” az új otthonukba, a gyökereiket elkezdjék kiereszteni.

Sakktábla

Ez esetben térkövekkel vagy téglával, járólapokkal válaszd el a növényeket. Egyszerű módja, hogy könnyen hozzáférhess minden kis kultúrához. Nagyon mutatós, és átlátható.

Itt az egynyáriakat és évelőket például elkülönítheted, célszerűen az egyéveseket ültesd kívülre, hogy könnyebben hozzáférj, amikor újat ültetsz, de rendezheted mérete illetve a virág színei szerint is.

Kör

Konzervatív megoldás, de mutatós. A kört cikkekre oszd fel, és úgy ültesd be. Ha gondolod, a körön belül, a közepére egy másik kört is létrehozhatsz, ezzel egy új parcellát adva a fűszerkertednek, ahova megint másfajta növényt ültethetsz, vagy egyéb központi dísz tehetsz (pl. ide rakhatod a cserépben nevelt rozmaringot, vagy madáritatót, szobrot…). Figyelj, ha nagyobb, mint 120-140 cm, akkor gyöngykaviccsal, téglával, zúzott kővel, terméskővel “tipegőket” csinálj, hogy a belső növényekhez is hozzáférj!

Terasz

A teraszra ültethetsz ládába kamillát, majoránnát, kakukkfüvet, tárkonyt, lestyánt, mályvát, mivel a déli, napos teraszon a szárazat és a meleget kedvelő növények jól fogják érezni magukat.

Látványos, ha ültetőedénynek kiszuperált konyhai eszközöket használsz (lábas, sütőforma…), de akár konzervesdobozba is ültethetsz. Az alját mindegyiknek fúrd ki, hogy a felesleges víz távozni tudjon.

Növények mellé – fa mellé, szőlő mellé stb.

A kártevők ellen lehet védekezni fűszernövénnyel is. Erős illóolaja elűzi a rovarokat. Furcsamód a paradicsom mellé bazsalikomot érdemes ültetni, és azért furcsa, mert együtt esszük őket. De a zsálya vagy a levendula a szőlőt és a gyümölcsfákat óvja meg. De a körte vagy almafa alá ültetett körömvirág a gyümölcsfák gyökereit károsító talajlakókat űzi el. A levéltetű ellen pedig a levendula hatásos, a vakondok pedig nem szeretik a fokhagymát.

 

Használsz friss fűszernövényt? Hol termeszted?

 

A sorozat további részei:

 • Fűszerkert – Bevezető 
 • Fűszerkert – Hova, hogyan ültessek és mit? (ez a bejegyzés)
 • Fűszerkert – Eszközök, vetőmag, palánta, növényválasztás
 • Fűszerkert – Növények fenntartása, tápanyagutánpótlása, öntözése, szaporítása
 • Fűszerkert – Betakarítás és feldolgozás
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]