Egyszer egy karcagi lakodalomban voltam. Az örömanya az esküvő előtt fél évvel vett 28 csirkét és két kakast. Majd vetett nekik kukoricát. Azok nem ették. „Pedig mást nem kaptok…” – mondta, majd végül ráfanyalodtak, hiszen tényleg nem kaptak tápot. Ebből készült a húsleves a lagzira. Az aranysárga zsír a leves tetején… Fenséges volt.

Az egyik leggyakrabban használt húsféle. Egyszerű vele dolgozni, könnyű ételeket (is) lehet belőlük készíteni, rendkívül szélesen elterjedtek. Valószínűleg az alacsony zsírtartalmuk, könnyű emészthetőségük mellett a rövid sütési idő miatt kedveltek.

[custom_frame_center] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/custom_frame_center]

Íme a hím és a nőstény életkor/súly és jellemző táblázatot

[custom_table]
Név Kor Súly Jellemző
Csibe 1-10 nap 5-10 dkg Fiatal, gyenge rostozatú
Előnevelt csirke 21 napig 30-50 dkg
Csirke 6-7 hét 90-120 dkg Kifejlett csirke,
puha mellcsonttal
Jérce
(növendék nőstény)
10-11 hét,
amíg nem ivarérett
1,5-2 kg Fejlett, nőivarú,
jól fejlett izomzatú
Tyúk
(ivarérett, tojó)
22-24 héttől 1,8-2,5 kg Elcsontosodott mellcsont,
kiterjedt zsírlerakódás
Kakas
(hím)
kb 24. héttől 1,8-3 kg Sötétebb húsú,
erősebb rostozatú
Kappan
(ivartalanított kakas)
kb 20. héttől 1,5-3 kg Kakasnál lágyabb rostozatú
Poulard
(ivartalanított hízott jérce)
22-24. hétig 1,5-2,5 kg Jércéhez hasonló,
de fejlettebb hústömegű
*Ételkészítési ismeretek c. könyv alapján
[/custom_table]

Apró nyelvtani érdekesség, tudomásom szerint az egyetlen olyan állat, aminek nincs összefoglaló neve, hanem a hím és a tojó külön-külön neveit használjuk. Mielőtt valaki mondaná, hogy „de hát baromfi” – az a kacsára, libára, pulykára is vonatkozik.

Mi a kedvenc csirke / kakas ételed?