Én állítom, hogy ahhoz, hogy jó húslevest tudjon valaki készíteni, nagymamának kell lennie. Tudok én is húslevest főzni, de az nem lesz olyan. Ha a nagyinál ebédelünk, szinte mindig van húsleves, és többször olyan, hogy kérek még egy tányérral, mint nem. Persze folyamatosan faggatom, hogy “de mit tegyek bele, hogyan főzzem…”, akkor sem lesz olyan.

Aztán megoszlanak a vélemények hogy forró vízbe, vagy hideg vízbe kell rakni a húst, csontot. Hallottam olyat is, aki a sült csirke megmaradt farhátából, és csontokból, vagy egyéb sültből maradt ragacsos csontból főzi a levest 2-3-4 órán keresztül. Ahány ház, annyi szokás.

112908_levesbetet03[fusion_builder_container hundred_percent=

Nálunk a bevált, a többfajta húsból, csontból. Marha velős csont – mert ünnepkor velőspirítós jár a fiúknak – pulyka nyak és szárny. Ez az alap. Zöldségnek zeller gyökér, fehérrépa, sárgarépa, gomba, hagyma és nekem, mert szeretem 1 szem krumpli. Bár az utóbbi időben mások is rájárnak a krumplimra, úgyhogy több szokott benne lenni. Meg némi belsőség (csirkemáj, szív…)

Nagyi úgy főzi, hogy hideg vízben lassú tűzön felteszi a csontot és a húst, majd sózza, és ha hab keletkezik a tetején, azt lekanalazza (itt is vannak különböző szokások, van, aki szerint a hab leül, és jó az). Majd “amikor már jó” (kb 2-3 óra, a hústól függően), akkor jöhetnek bele a zöldségek, és a fűszerezés… só (ha kell még) bors (egészben) és “mindenből egy kicsi”. Na hát ez az… De azt tudom, hogy rak bele gyömbért. A múltkor nem jutott már eszébe a szó és kérdezgettem a fűszereket, hogy “akkor raksz bele ezt?” “neeeem arra gondoltam, de rakhatsz abból is bele egy kicsit”. Kb fél órát-órát “beszélgessen” a leves a zöldségekkel (beszélget = úgy forr, hogy időnként buggyan egy kicsit…), és kész. A végén szórd bele a frissen vágott petrezselymet!

A sáfránytól aranysárga lesz. A szerecsendiótól erősebb (nem csípős), intenzívebb lesz. A szegfűszeget (1-2 db) a hagymába szúrva könnyen megtalálható, és kiszedhető a levesből.

Én nem vagyok oda érte, de a cérnametéltből egy tisztességes tálnyi elfogy a családban. Húsleveshez tényleg az dukál.

 

Nálatok is hozzá tartozik az ünnepi ebédhez a húsleves?[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]