A szakácsnak a kés a jobb keze. Vagy a szeme világa. Nem is tudom… Lényeg, hogy az egyik legfontosabb eszköze. Így kiválasztására nagy gondot fordítanak.

Kell-e neked jó kés?

A konyhai balesetek egy jelentős része a kés hibájából adódik (oké, forrázás stb. után). És általában azért, mert életlen. Ha éles, akkor vág, ha nem, akkor nyeklik-nyaklik, lepattan, elugrik. Ha életlen, akkor erőt kell kifejteni, hogy tudj vele dolgozni, így, ha rossz helyre ugrik, az erővel megy és máris kész a baj. Míg az éles kés belevág az adott ételbe, és végzi a dolgát. Kisebb erő kell a használatához.

Amikor a konyhában elkezdtem szeletelni az új késsel, akkor jöttem rá, hogy én most az egész világot felszeletelném, feldarabolnám, mert ezzel a késsel élvezetes. Nekiálltam úgy, ahogy a nagy szakácsok, de szépen lassan. Aztán pár nap múlva azt vettem észre, hogy tak-tak-tak-tak… és látványos sebességgel darabolódik a hagyma, uborka, paradicsom, répa…


03fx950006[fusion_builder_container hundred_percent=

De hogyan érdemes kést választanod?

Először is tudni kell, hogy milyen késre van szükséged. A késekről már írtam, először is válaszd ki, hogy melyik jön a sorban.

Utána próbáld ki valamelyik boltban! Vedd a kezedbe, nézd meg az egyensúlyát, a fogását. Kényelmes legyen. Ne legyen nehéz, ugyanakkor tudjad, hogy a kezedben van valami. Gyakorlatilag egy kényelmesen használható szerszámot keresel a konyhába! Legyen természetes a fogása, ugyanakkor biztonságos. Álljon kézre, így nem fogod leejteni.

Ne dőlj be a pontgyűjtő akciós késeknek! Sokszor gyenge minőségű késeket adnak.

És persze kell, hogy mutatós legyen, hiszen általában nők szoktak a késsel bánni, így nem akarhatod, hogy valami rusnya szerszámot vegyél, hiszen akkor sosem veszed elő a fiókból, nem volt értelme megvenni.

Milyet vettél? Milyet veszel? Írj, vagy kérdezz bátran![/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]