Akkor kezdtem el főzni tudatosan, rendszeresen, örömmel, amikor megvettem az első késemet. Emlékszem arra a karácsonyra. Valahogy nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Vágyam volt egy jó kés. Tudtam, hogy nem háromezer forinttal kell elinduljak, de abban is biztos voltam, hogy egy jó késsel sokkal könnyebben fogok tudni dolgozni. Annakidején egyik barátommal benéztünk egy boltba, és megfogdostuk, kipróbáltuk a legdrágább késeket. Nagyon kedves eladó volt. Ez a bolt azóta kétszer is költözött (most meg már harmadszor is), és végül ugyanannál a néninél kötöttem ki. Kedvesen, türelmesen végigmutogatta, hogy mik vannak, végül karácsonyi akcióban sikerült egy késpárt kifogjak. Egy séf kést meg egy hámozó kést. Kezdésnek tökéletes. A séf kés nagy, a hámozó kés kicsi. Valahogy így:

[custom_frame_center] 25777_zwilling_twin_four_star_ii_zestaw_2_nozy[1][/custom_frame_center]

 

Azóta eltelt egy-két karácsony, és gyűlnek a kések és kiegészítőik. Most éppen a sorozathoz tartozó húskészlettel szemezek… Amit nem ért a családom, hogy miért tartom a saját fiókomban a késemet, és nem a konyhában. Hát kíváncsi vagyok, hogy Te hogy vigyázol a késedre! Írd meg hozzászólásban!

No de nézzük, hogy milyen kések vannak a konyhában.

Szakácskés – Séf kés

A fenti képen a nagyobb kés a szakácskés. A hosszú pengéjével (kb 20 cm) a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt, húst átfogja. Mindenképpen jól egyensúlyozottnak kell lennie, hogy kényelmesen dolgozhass vele. A kezedhez legközelebbi vastagabb részével tudod eltörni például a csirkecsontot, vagy megroppantani valamit. Az íves hosszanti pengéjét kihasználva pedig a szeletelésen kívül egyéb darabolási technikákkal is megbirkózhatsz, de erről egy későbbi bejegyzésben.

Szóval szerintem ez az első kés, amit érdemes beszerezni.

Hámozó kés

A fenti képen a kisebb kés. Könnyen forogjon a kezedben, kényelmes és könnyű legyen. Akár díszítőkésnek is lehet használni. Értelem szerűen hámozásra és a romlott részek eltávolítására tudod használni.

Kenyérszeletelő kés

[custom_frame_center] 879990-p-MULTIVIEW[1][/custom_frame_center]

Hullámos élével “beleakad” a szeletelendő ételbe. Nevével ellentétben, amíg nincs kifejezetten hússzeletelő késed, nyugodtan használhatod puhább húsok szeleteléséhez. Érdekessége, hogy élezést rendkívül (több évente) igényel csak. Kenyérszeleteléshez fantasztikus.

Szeletelő kés

[custom_frame_center] 879986-p-MULTIVIEW[1][/custom_frame_center]

Húsok szeleteléséhez egy hosszú pengéjű, kis magasságú azaz vékony kés járja. Hosszanti vágásokkal könnyen felszeletelheted a húsokat, a keskeny penge nem bontja fel a rostokat, így a szeletek szépen egybe maradnak. Ebből valószínűleg több pengehosszúságút választhatsz, 16, 20, 23, 26 cm-esek közül, valahol középen lehet a kényelemeset megtalálni.

Santoku kés

[custom_frame_center] 879993-p-MULTIVIEW[1][/custom_frame_center]

A “japán kés”. Ők mindenre ezt használják, tehát a szakácskés helyettesítője. Alakja fordítottja a szakácskésnek, az életlen fele íves, és az éles pedig csak enyhén, vagy egyáltalán nem ívelt. Lehetnek rajta bemélyedések az éle mentén, de nem feltétlen, ez azt segíti, hogy ne ragadjon rá a szeletelt étel.

Kiegészítők:

Húsvilla

Talán nem a legfontosabb, de ha már a készletnél tartunk, akkor érdemes ezt is beszerezned, mert elegáns, ha minden ugyanolyan. A húsok szeletelésénél, adagolásánál lehet hasznos, illetve a nagyobb darab húst könnyebben meg tudod vele fogni.

Olló

Minden konyhába kell egy olló. Zacskót nyitni, tejes doboz sarkát levágni, zsinórt darabolni, zöldfűszert levágni… Kényszer esetén megoldhatod késsel is, de előbb-utóbb egy strapabíró éles olló nagy segítség lesz.

Fenőacél

“Minden szerszám kopik. Még az is.” – mondta kedves tanárom gépszerkezettan órán. Így idővel szükség van a kések élezésére. Ehhez több fajta eszközt szerezhetsz be, de a rendszeres karbantartáshoz a fenőacél az egyik legegyszerűbb. Minden használat előtt egyszer az egyik oldalát és egyszer a másik oldalát “húzd végig” rajta, és mindig éles késsel dolgozhatsz.

Késblokk, késmágnes

A konyhapultra kitett, általában fa késblokkból könnyen előkaphatóak a kések, különböző fafajtákból a konyhádhoz illőt vásárolhatsz. A késmágnest a falra szerelheted, így nem vesz el helyet a konyhapultról. Vigyázz! Jó minőségű mágnest vásárolj (a nagy gyártók kínálnak a késkészleteikhez mágnest), nehogy véletlen leessen a kés, és megsértse az arra járót (illetve a késben is kár keletkezhet).

Késes táska

A kések tárolására táskát is lehet vásárolni, amely kemény doboz is lehet, de lehet összecsavarható, erős anyagból készült tokot is vásárolni, kinek melyik tetszik jobban.

Egyebek

Ezen kívül rengeteg apróságot találhatsz, mint a rendkívül hosszú és keskeny lazacszeletelő kés, a nagy erőt kifejtő baromfi olló, a produktív zöldfűszer aprító olló, szintén a zöldek aprítására szolgáló egy- vagy többélű hintakés… de ezeket most nem mutatnám be.

Ennyi minden közül mi kell nekem?

A japánok csak a Santoku kést használják mindenhez. Ez az ő dolguk.

Én, ahogy fent említettem egy séfkést/szakcskést vettem, amelynek 20 centis pengéje van, és mellé egy hámozókést. Ezzel a kettővel két évig elvoltam. A kiskéssel hámoztam (illetve zöldséghámozóval), vágtam ki a zöldségekből a rossz részeket, a nagy késsel pedig szeleteltem, daraboltam. Utána jött az igény a kenyérszeletelőre és a fenőacélra. Most a húsvilla és a szeletelőkés a vágyam, majd a Santoku késre vagyok kíváncsi, hogy hogyan is teljesít a zöldségdarabolás terén.

Hol lehet ezeket beszerezni?

Én semmiképpen nem venném meg a hipermarketekben. A nagyobb gyártók késeit ott is meg lehet kapni, akár pontgyűjtő akciók keretében, de azok alsókategóriás kések, amivel nem valószínű hogy a márkának a minőségét kapod. Készülj fel, hogy komolyabb beruházás lesz egy-egy darab kés megvásárlása (20-30 000 Ft/db), de készletben olcsóbban megkaphatod az egészet, ha összegyűlt a malacperselyben elég, esetleg összedobja a család karácsonyra, ugyanakkor szépen lassan is lehet őket gyűjtögetni.

És, hogy milyen márkák vannak? Gyűjtsük össze. Ti milyen márkákat használtok? Hogy vált be?