Ha a tűzhelyre, főzőlapra gondolok, akkor az ugrik be, hogy itt válik izgalmassá a főzés. A tűz, ami átalakítja a nyerset, segít az ízek összeérésében, megszelídíti a fokhagymát, megsüti a tojást, elkészíti a vasárnapi gőzölgő húslevest, aminek az illata bejárja az egész lakást, és persze a sort folytathatnám naphosszat.

Sokszor gondoltam rá, hogy az ősembernek hogyan jutott eszébe, hogy a hús sütve sokkal finomabb… Biztosan beleesett a tűzbe, és nem akarta, hogy kárba vesszen, és kiderült, hogy sülve nem is olyan rossz.

Én 5 fajta főzőlapról tudok

  • fa tüzeléses (sparhelt)
  • villany (rezsó)
  • gáz (vezetékes vagy pb)
  • kerámia
  • indukciós

Melyik mit tud? És mit nem tud?

Fa tüzeléses (sparhelt)

Ha a gyökerekről kell beszélni, akkor EZ az, amitől beindulok. A nyers fa ereje, illata, hangja…

BIG_0006994870[fusion_builder_container hundred_percent=

Érdekes módon azt mondanám, hogy a tűz hevessége nehezen szabályozható (nem úgy, mint egy gáznál), ugyanakkor az, hogy hova teszem aktuálisan a lábast vagy a serpenyőt, mégis egészen szabályozhatóvá teszi, mivel nagy felület áll rendelkezésedre a főzéshez-sütéshez.

Persze nem csak kapcsoló és tekerő kell hozzá, tehát ilyen szempontból kényelmetlenebb. Fát kell vágni, begyújtani, folyamatosan táplálni a tüzet.

Villany (rezsó)

Villanyrezsóval főzni szerintem drága. Lassan melegszik be, és lassan is hűl ki. Tény, hogy szinte a legegyszerűbben beszerelhető, mivel nem kell gázcsatlakozás

Gorenje_elektrom_4b04091e1b3c2[1]

Gáz (vezetékes vagy pb)

Én ezt tartom jelenleg a legjobb megoldásnak, mivel kényelmes, könnyen szabályozható, és megvan a tűz intenzitása, nyerssége. Ha megemelem a főzőlapról a serpenyőt, hogy átforgassam benne az ételt, akkor is melegítve marad, ha megdöntöm, hogy összefolyjon a zsiradék vagy az öntet, akkor is szintén melegen marad.

Hátránya a veszélyessége. Tűzforrás, illetve robbanásveszélyes. Szerencsére a biztonsági követelmények már minimalizálják az ebből eredő baleseteket.

3000002108_2[1]

Kerámia

Az edzett üveglap alatt kerámiaszál izzításával éri el a melegítő hatást. Dinamikusabb, mint a villany. Nagyon jó melegen tartásra, mert alacsony hőfokot is beállíthatsz rajta, így az étel nem ég oda, de meleg marad.

keramia[1]

Indukciós

A legkorszerűbbnek mondanám. A hő az edény aljában keletkezik (indukció hatására indukálódik), így ha leveszed a fazekat a főzőlapról, az nem lesz tűzforró, csak meleg, ami hamar kihűl. A kerámialappal szemben könnyebben tisztítható, mivel nem ég rá a kifolyt étel, mert az ugye mindig kimegy.

bosch_indukcios_fozolap[1]

Hátránya, hogy elektromos csatlakozás tekintetében előre kell tervezni. Ugyanakkor nagy teljesítménye miatt hamar forralja fel a vizet!

Konyhába illesztés

A legelterjedtebb főzőlap méret 60 cm. Ezen négy “láng” található. Egyre népszerűbbek a nagyobb konyhákba kapható 5 lángos főzőlapok, ezeknél a 2-2 láng oldalra van húzva, és középre illesztenek egy ötödiket, ami egy nagyobb és benne egy kisebb rózsával rendelkezik, tehát itt lehet variálni, hogy mekkora edényhez mekkora lángot szeretnénk. Van, amelyiknek “lóversenypálya” alakja van, és kacsa- vagy pecsenyesütő lángnak hívják. Ki mit szokott sűrűn főzni…

Tehát 60 és 100 cm. De emellett van olyan, hogy 30 cm. Egyrészt, ha többfajtát szeretnél kombinálni, akkor erre van lehetőséged! Több gyártó kínál moduláris felépítésű főzőlapokat, tehát kombinálhatod a kerámiát vagy az indukcióst a gázzal. Ha sültkrumpli (és egyéb bőolajban sütött hús, hal vagy zöldség) rajongó vagy, beépített fritőzt is kaphatsz, de megtalálható a grill-lap is a kínálatban. Ugyanakkor, ha kicsi a konyhád, és nem vagy egy konyhatündér, megoldható, hogy ebből egy “kétlángos” berendezést raksz csak be.

3[1]

Amit érdemes átgondolni vásárlás előtt, bármelyik típusról is legyen szó: melyik “lángokat” szoktad használni? Kicsi, közepes, nagy? Hogyan férnek el egymás mellett az edényeid?

Van-e benne elektromos szikragyújtás, ha gázkészülékről van szó? Egykezes vagy két kezes? (a szikragyújtás külön gomb-e, vagy a lángszabályozó nyomásával együtt szikrázik). Milyenek a kezelőszervek? Érintőképernyős (indukciós és kerámiánál divatos), vagy gombos? Hogyan lehet tisztítani?

Szagelszívó

Azt hiszem, itt érdemes megemlíteni ezt a berendezést, amely nem csak amerikaikonyhás (nappali és konyha egy légtérben) lakásokba elengedhetetlen.

Ebből kivitelben szintén rengeteg fajtát lehet kapni. Mindegyik sajátossága, hogy szűrő és egy ventillátor található benne, amely a kültérbe vezeti a “kellemetlen” szagokat (hogy lehet kellemetlen egy finom pörkölt illata…).

Alakjában és színében válassz a konyhádhoz illőt!

Ugyanakkor megemlíteném, hogy a szagelszívó csak a szagokat hivatott megszüntetni (csökkenteni), de a páraelszívó a szagok mellett a főzéskor keletkezett gőzt is csökkenti! Ez több szempontból hasznos, egyrészt hamarabb száradnak az edények, nem lesz penészes a fal stb.

 

Aztán lehet találni érdekességeket az interneten:

 

 

Neked milyen van a konyhában? Szereted vagy lecserélnéd? Milyenre és miért? Vagy, ha valamelyiket meg kellett szokjad, milyen élményeid vannak vele, és hogyan sikerült megszokni?

A sorozat további részei:

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]