Ahova a deszkát teszem. Meg kipakolok, lepakolok. Itt folyik a munka előkészítés része, a tisztítás, pucolás, vagy mosogatás után a darabolás, szeletelés, illetve főzés után a tálalás, vagy pihentetés. Nagyon fontos, hogy legyen hely a tűzhely mellett, mert, ha le kell valamit venni onnan, legyen neki helye. Vagy mellékészíteni az olajat, sót, borsot, előre elkészített, darabolt hozzávalókat, kinyitott konzerveket, zacskókat, szóval egyértelmű, hogy kell a hely.

koztes

Ajánlások szerint a tisztítani, mosni kívánt dolgok lerakófelülete minimum 60 cm legyen, értelemszerűen a mosogató mellett.

A mosogató és a főzőlap között minimum 60 cm szükséges szintén, de kényelmesebb, ha 100-120 cm-es ez a hely. Itt sorakoznak az előkészített hozzávalók, vagy a már használt edények, illetve itt kell elférjen a deszka, amin vágsz, darabolsz stb.

Legvégén a főzőlap túloldalán található a tálalásra, ami minimum 30 cm legyen, de inkább 60.

Ha most tervezed a konyhádat, esetleg az egész házat, tehát oly’mindegy, hogy mekkora lesz a konyha, egy méterrel szélesebb, hosszabb, akkor el kell keserítselek a Te kényelmed érdekében: a túl nagy konyha is gond! Egy helyben állva nagyjából 90 cm-re érsz el kényelmesen, nyújtott karral 100-110 cm. A fő munkafázisok között 2 lépésnél többet megtenni már nem lehet sasszézva, forogni kell… Így a köztes munkafelületek minimum 60 de maximum 110 (nagy embereknek 120) cm legyen.

A munkapultok általában 60 cm mélységűek, ebből munkavégzésre 45 cm-t használunk, mögötte tároljuk a különböző eszközöket, de a kényelmes munkavégzésre az első 25-30 cm-t használjuk.

Több helyen megfigyeltem már, hogy a pultra halmozott dolgok megakadályozzák a kényelmes munkavégzést. Mert tény, hogy a hozzám legközelebbi részt használom, de mögötte is kell hely, hogy onnan tudjam elővenni azt, amit szeletelek-darabolok, vagy oda tudjam eltenni, esetleg az eszközöket tárolom ideiglenesen ott (kés, hámozó…). Úgyhogy én szeretek teljesen üres pulttal indulni, és úgy is befejezni.

No mondjuk a tűzhely közelében legyen ott az olívaolaj, a só és a bors kis tálkában, fakanalak, meg a nagykés. Kb ennyi.

 

Nektek mi az, ami feltétlen szükséges, hogy elöl legyen?

A sorozat további részei: