A munkaháromszög fogalmát először az ötvenes években használták. A három fő munkaterületet, amit a konyhában használsz, háromszögben lehet elhelyezni, hiszen, ha megfőzöl valamit, ebéd/vacsora után könnyen lehet, hogy a hűtőben végzi a maradék, és kezdődhet elölről minden.
A munkaháromszög:
Ezt az utat mindenképpen be fogod járni főzés során. A kérdés, hogy így vannak-e elrendezve bútoraid-berendezéseid? És ha már a berendezések elhelyezésénél tartunk, rátérhetünk a konyhaformákra!
Az alábbi fő elrendezéseket láthatod:
- Egysoros
- Kétsoros
- L alakú
- U alakú
- G alakú
- Konyha szigettel
Mielőtt sorra vennéd mindegyiket az ábrákhoz némi magyarázat: azt gondolom, hogy egyértelmű lesz, hogy mi mit takar a piktogramok közül (mosogatót felismered a csaptelepről, a főzőlapot a négy mezőről, a hűtőt pedig egy sötétebb négyzettel jelöltem, rajta a „kilincs” kilóg), emellett nagyon fontosak a méretek! Ahhoz, hogy a berendezések közt legyen elegendő helyed a közlekedésre és a munkára is, elengedhetetlen, hogy ezeket a helyeket legalább megteremtsd.
Fontos méretek:
- A munkapult mélysége általában 60 cm.
- A munkapult és az első tárgy vagy fal közt 120 cm szükséges, hogy kényelmesen lehessen járkálni
- A székhez leüléshez legalább 60 cm szükséges az asztal széle és a fal (vagy egyéb tárgy) között
Egysoros
Ennél az egy konyhatípusnál nem megvalósítható a munkaháromszög, mert itt biztosan keresztezi valamelyik munkafolyamat a másik útját. Vagyis mérnök gondolkodással végtelen lapos a munkaháromszög vagy nulla magasságú. Kis, keskeny konyhákat rendezhetsz így be.
Kétsoros
Sokszor a kis konyha előny. Ebben a konyhában minden kéznél van, egy-egy lépésre egymástól.
L alakú
Ebbe a konyhába már berajzoltam az asztal legközelebbi helyét. (az asztal mérete 130×80 cm-es)
U alakú
Ha jönne egy jótündér, hogy akkor milyen konyhát szeretnék, szerintem ez lenne az, amit sokan kívánnánk. Talán ennek lehet a legjobb helykihasználása, gyakorlatilag egy helyben állva el lehet érni minden sarkot.
G alakú
Igazából ez az U alakú konyha kiegészítése
Konyha szigettel
Ez pedig az álom kategória. Valamiért én ilyet szeretnék. A konyha egyre inkább közösségi tér. „A legnagyobb bulik mindig a konyhában vannak”.
A sorozat további részei:
- Bevezető
- Mosogatás
- Főzőlap
- Köztes munkafelületek (tisztítás, előkészítés, tálalás)
- Magasság
- Konyhabútorok méretei
- Tárolóhelyek tervezése
- Világítás
Neked milyen konyhád van? A fentiek alapján fogsz/szeretnél rajta változtatni? Ha igen, mit?
Hagyj üzenetet