A munkaháromszög fogalmát először az ötvenes években használták. A három fő munkaterületet, amit a konyhában használsz, háromszögben lehet elhelyezni, hiszen, ha megfőzöl valamit, ebéd/vacsora után könnyen lehet, hogy a hűtőben végzi a maradék, és kezdődhet elölről minden.

A munkaháromszög:

munkaharomszogEzt az utat mindenképpen be fogod járni főzés során. A kérdés, hogy így vannak-e elrendezve bútoraid-berendezéseid? És ha már a berendezések elhelyezésénél tartunk, rátérhetünk a konyhaformákra!

Az alábbi fő elrendezéseket láthatod:

  • Egysoros
  • Kétsoros
  • L alakú
  • U alakú
  • G alakú
  • Konyha szigettel

Mielőtt sorra vennéd mindegyiket az ábrákhoz némi magyarázat: azt gondolom, hogy egyértelmű lesz, hogy mi mit takar a piktogramok közül (mosogatót felismered a csaptelepről, a főzőlapot a négy mezőről, a hűtőt pedig egy sötétebb négyzettel jelöltem, rajta a „kilincs” kilóg), emellett nagyon fontosak a méretek! Ahhoz, hogy a berendezések közt legyen elegendő helyed a közlekedésre és a munkára is, elengedhetetlen, hogy ezeket a helyeket legalább megteremtsd.

Fontos méretek:

  • A munkapult mélysége általában 60 cm.
  • A munkapult és az első tárgy vagy fal közt 120 cm szükséges, hogy kényelmesen lehessen járkálni
  • A székhez leüléshez legalább 60 cm szükséges az asztal széle és a fal (vagy egyéb tárgy) között

Egysoros

 

egysoros konyha

Ennél az egy konyhatípusnál nem megvalósítható a munkaháromszög, mert itt biztosan keresztezi valamelyik munkafolyamat a másik útját. Vagyis mérnök gondolkodással végtelen lapos a munkaháromszög vagy nulla magasságú. Kis, keskeny konyhákat rendezhetsz így be.

Kétsoros

 

ketsoros konyha

Sokszor a kis konyha előny. Ebben a konyhában minden kéznél van, egy-egy lépésre egymástól.

L alakú

 

l konyha

Ebbe a konyhába már berajzoltam az asztal legközelebbi helyét. (az asztal mérete 130×80 cm-es)

U alakú

u konyha

 

Ha jönne egy jótündér, hogy akkor milyen konyhát szeretnék, szerintem ez lenne az, amit sokan kívánnánk. Talán ennek lehet a legjobb helykihasználása, gyakorlatilag egy helyben állva el lehet érni  minden sarkot.

G alakú

 

g konyha

Igazából ez az U alakú konyha kiegészítése

Konyha szigettel

 

sziget konyha

Ez pedig az álom kategória. Valamiért én ilyet szeretnék. A konyha egyre inkább közösségi tér. „A legnagyobb bulik mindig a konyhában vannak”.

A sorozat további részei:

  • Bevezető
  • Mosogatás
  • Főzőlap
  • Köztes munkafelületek (tisztítás, előkészítés, tálalás)
  • Magasság
  • Konyhabútorok méretei
  • Tárolóhelyek tervezése
  • Világítás

Neked milyen konyhád van? A fentiek alapján fogsz/szeretnél rajta változtatni? Ha igen, mit?