A háziasszony és a főzést kedvelő férfi vagy nő rengeteg időt tölt a konyhában. Minél kényelmesebb a konyhában a munkafolyamatok között váltani, annál nagyobb öröm lesz a főzés, így érdemes figyelmet fordíts az apróságokra, amik nagy jelentősségűek.

Akár konyhafelújításba csapsz bele, akár meglévő konyhád van, érdemes átgondold ezeket. Ha nem akarsz semmit sem csinálni a jelenlegi konyháddal, akkor is, lehet, hogy ha a hűtő átkerül a másik oldalra, már sokkal kényelmesebb lesz.

[custom_frame_center]

Stoce-and-sink-in-wooden-kitchen[1]

[/custom_frame_center]

 

A leszaladgált konyhai kilométerek csökkentése, a munkavégzés megfelelő biztonságos és kényelmi szempontjait figyelembe véve a konyhában eltöltött idő egyre kellemesebb. De miket kell figyelembe venni?

  • a konyhai készülékek, a mosogató és a munkafelületek sorrendje
  • a főzés gördülékeny elvégzéséhez szükséges munkafelületek szélessége
  • a főzés során futott kilométerek rövidítése
  • a megfelelő magasság a munkavégzéshez
  • balesetmentes mozgás (ne verd be a fejed a felső szekrénybe, legyen helye a lábadnak és ne rúgj bele az alsó szekrénybe)
  • elegendő tárolóhely
  • szekrénybelsők optimális kihasználása (gyakoriság szerint)
  • beépített készülékek is megfelelő magasságban legyenek a kényelmes és biztonságos használathoz
  • megfelelő megvilágítás, főleg a munkafelületen

Ezeken a témákon fogunk végigmenni a következő hetekben.

Kicsit kezdjünk is bele. Ha a konyhában dolgozol, az alábbi sorrendet járod végig általában.

tárolás, tisztítás, mosogatás, feldolgozás és előkészítés, főzés és sütés, tálalás

Jobbkezesek balról jobbra, balkezesek pedig fordítva célszerű haladjanak ezeken a folyamatokon.

Ha gyakorlatcentrikus vagy, vegyél elő egy papírt, vázold fel a konyhádat, jelöld be a főbb helyeket (kamra vagy annak kinevezett szekrény, hűtő, mosogató, tűzhely, sütő illetve a köztük lévő munkafelületek) és nézd meg, hogy múltkori főzésed során milyen utat jártál be. Rajzold be. Ha nem emlékszel, akkor a következő főzés során gondold át, esetleg az alaprajzra a főzés közben jelöld, hogy merre mentél.

Nos? Le tudod rövidíteni valahogy? Ha máshova teszed a fűszereket, fedőket, fakanalat, evőeszközöket? Ugye nem is kell nagyon átalakítani a konyhát, és máris sok energia megspórolható! Írd meg hozzászólásban, hogy Te mit szeretsz a konyhádban, mit változtatsz, és mit változtatnál, ha lehetne!

A sorozat további részei:

  • Munkaháromszög, konyhaformák
  • Mosogatás
  • Főzőlap
  • Köztes munkafelületek (tisztítás, előkészítés, tálalás)
  • Magasság
  • Konyhabútorok méretei
  • Tárolóhelyek tervezése
  • Világítás