Karácsonyra megkaptam a mozsaram. Azóta török-zúzok benne mindent. Fantasztikus, hogy miket ki lehet vele hozni… Bár a friss zöldeket nagyon még nem törtem benne, lévén, hogy tél van, de fűszersót, és fűszerezett cukrot is csináltam már benne.

Mortar2[fusion_builder_container hundred_percent=Talán először forraltborhoz való fűszerkeveréket készítettem benne. Fahéj, csillagánizs, cukor, narancshéj, vanília, szegfűszeg… Ezeket megtöröm, és mehet is a bor alá…

Illetve vettem szicíliai, kezeletlen héjú narancsot és citromot, és mivel több húsa fogyott, mint héja (befőztem héjastul egy nagy adagot), meghámoztam krumplihámozóval a narancsot is, citromot is, és külön-külön cukorral összetörtem péppé, majd kiszárítottam. A citromhéját sóval is. “Na de az mire jó?” kérdezték itthon. Mondjuk halhoz. Hogy csak egyet mondjak az ezer opció közül. Szintén szárításra van szükség.

Borsot már csak egészben veszek, és ebben őrlöm meg azt a kis mennyiséget, ami hamar elfogy.

Ha először használsz mozsarat, akkor figyelj arra, hogy a nagyszemű fűszereket tedd bele először, kezd el törni, és aztán add hozzá a kisebbeket, hogy egyszerre őrölje nagyjából egyformára.

Zöldfűszerekhez adj egy csipet sót, segít a sószemcse szétzúzni a rostokat.

Használat után jól mosd ki, mert a bordázatába beleragad a fűszer, és a következő fűszerkeverékednek is olyan íze lesz, mint az előzőnek!

 

Van mozsarad? Mi az, amit leggyakrabban törsz benne?

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]