Már vagy 5 éve járunk nagycsaláddal tízen a Balatonra húsvétolni. Mostanra már követelik, hogy süssek kalácsot frissen a szombat estére. Mit lehet ilyenkor tenni? A legjobban azt szeretem, amikor dagasztom, és kiteszem a tavaszi napra kelni a teraszra… Persze még hideg van, de valahogy az az érzés, hogy a napon kel, nekem hozzáad az ízéhez. Tudom, hülyeség… de akkoris.

A hagyományos ünnepekre szerintem hagyományos recept dukál. Legyen egyszerű, bevált. Úgyhogy Horváth Ilona szakácskönyvéhez nyúltam, és eddig mindig jól sikerült.

Borzasztó kép, de az enyém:

[custom_frame_center] fotó[/custom_frame_center]

Sokan voltunk, így mennyiséget kellett készítsek. Úgyhogy önmagába fonódott a kalácskígyó.

Íme a recept!

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír (én zsírt szoktam használni, semmiképpen nem margarint)
  • 9 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • kávéskanál só.

Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel készíts “kovászt” (nem a napokig pihentetett, folyamatosan etetett fajta, hanem a megadott hozzávalókat összekeverve) tedd langyos helyre. A cukrot, sót a langyos tejben
old fel. A lisztet a kovásszal és a tejjel keverd el és kb. 20—30 percig dagaszd (ez a legkeményebb része, de hát a családért mindent…) A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt dolgozd a tészta közé. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és oldalát kevés liszttel hintsd meg. A tészta tetejét gyengén lisztezd meg, takard le és egyenletes langyos helyen kb. egy jó órát keleszd (ezt szoktam én már a napon, ha elég meleg van odakint), amíg háromszorosára meg nem kel. Most lisztezett deszkára borítsd, gyengén formáld meg, kettőbe vágva külön sodord ki. A megmaradt 2 dkg vajjal kend meg a tésztát kenőtollal (vagy akár kézzel, ha már nem meleg a vaj), fektesd keresztbe egymásra
és négy ággal fond meg! (négyesfonás videó, haladóknak hatosfonás) Zsírozott sütőlapon még 1/2 óráig keleszd, tetejét kend meg tojással, ha barnán szereted, kevés porcukrot is tehetsz a tojásba, és 3/4 órán át egyenletes, lassú tüznél süsd meg. Ha a teteje nagyon barnul, sütőpapírt tegyél rá, és úgy süsd tovább!

 

Írd meg hozzászólásban, hogy Nálatok mi a kötelező húsvéti étel, amiben a Te kezed is benne van!