Pár napja készítettem rizottót, családom szólt, hogy “azt a rizses kulimászt… azt csinálhatsz most is”. Ezek szerint ízlett nekik.

Régen hadilábon álltam a rizzsel. Mindig az a száraz pergős izé, ami ízetlen volt, a hozzávaló is olyan száraz volt, mindig nyakon öntöttem tejföllel, majonézzel vagy tartármártással, jobb esetben ha volt a húshoz valami szósz, abba kevertem bele, mert különben szinte fuldokoltam tőle. Aztán egy időben máshogy csináltuk, és ragacsos vagyis mancsos lett, ami “hivatalosan” nem jó. Aztán megláttam a főzőműsorokban, hogy ilyet is lehet, és ki is próbáltam. Bejött.

risotto[fusion_builder_container hundred_percent=

Persze itt is fontos, hogy milyen rizsből készíted, de legutoljára, ahogy a kamrába benéztem, csak “sima” rizs volt (nagyzacskós A vagy B rizs… már nem is tudom). Nem lett rossz, de nem is az igazi. A rizottóhoz az Arborio és a Carnaroli típusú, rövid, tömzsi szemű, magas keményítőtartalmú rizs a jó! A keményítőt kell “kidolgozni” főzés közben a rizsből a kevergetéssel, és ettől lesz olyan krémes, folyós állagú.

Hozzávalók (minimális, a leírásban az extrákat beleírom):

  • zsíradék
  • hagyma
  • rizs (1 bögre / 4 fő)
  • húsleves/zöldségleves alaplé (erről lentebb bővebben)
  • bors
  • vaj (3-5 dkg)
  • sajt (parmezán, pecorino, de erről később)

A zsíadékon a hagymát (répát és szárzellert) fonnyaszd meg, majd borítsd rá a (mosatlan!) rizst. Kevergesd, amíg a rizs kifehéredik (de ezt el is lehet hagyni), majd (egy pohár fehérborral öntsd fel, és kevergetve főzd el) ez után merőkanalanként adagold hozzá a húslevest úgy, hogy mindig folyós állagú maradjon. Ha elfőtte/felszívta, adj hozzá megint egy merőkanállal. Szinte folyamatosan keverd, de legalább egy percenként jó alaposan keverd meg. Nagyjából 16-18 perc alatt meg fog főni, ellenőrizd. (ha szeretnél valamit beletenni – borsó, kukorica, rák, gomba – akkor azt pár preccel a “megfőtt” állapot előtt tedd bele) Ezt is “al dente”-re érdemes főzni (persze ízlés dolga), legyen mit rágni rajta, de ne kiáltson egy pohár vízért! Hamár úgyis megkóstoltad, szükség esetén sózd, borsozd, de vedd figyelembe sózásnál, hogy a sajt is sós lehet, attól függően, hogy milyet raksz bele. Ha megfőtt, vedd le a tűzről, keverj bele még egy kis húslevest, hogy picit lazább legyen, mint szeretnéd, mert annyit még fel fog venni (kb 1/3-ad merőkanál), majd rakd bele a vajat és a sajtot (én múltkor füstölt karavánnal csináltam, és jó volt), jól keverd el, majd fedd le 2 percre. Ezalatt összeterelheted a családot, és megteríthetsz. A 2 perc leteltével fogyasszátok egészséggel!

A húsleves alaplé kulcsfontosságú! Ez adja meg neki a gazdag ízt! Én, ha húslevest főzök, mindig nagyfazékkal teszem, belekerül csont, nyak, zöldség… és rögtön lefagyasztok belőle egy jó nagy kockával (ételtartó dobozban). Rizottó készítéskor nagyon hasznos tud lenni, hogy csak elő kell kapni, forró csap alatt kiejteni a kockából, és mehet a gázra forrni…

 

Ti milyen rizottót készítetek? Mivel ízesítitek?[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]