A bolti müzlik vagy ízetlenek, és kitudja mivel vannak tele, vagy marha drágák. Mi van akkor, ha csinálok magamnak? Nem nehéz, kicsit kell kutakodni az áruházak polcain, és/vagy a piacon, de tuti az ízlésednek legmegfelelőbbet fogod összehozni!

Én szeretem, ha ropogós, és nem lisztes. Ezt úgy lehet elérni, hogy a pelyhet (gabonapehely válogatás a Te ízlésed szerint!, ami lehet zabpehely, búzapehely, búzakorpa, zabkorpa stb…) egy tepsiben eloszlatod, majd egy kevés olajat és édesség szerinti mézet öntesz rá, és bedugod a sütőbe 180-200 fokra. Figyeld, mert érdemes menet közben átkeverni, így a méz is átkeverődik benne, és nem ég meg az egyik széle, míg a közepe “nyers” marad. Ha jól csinálod, akkor miután kihűlt, kicsit törni/morzsolni kell, és aranybarna lesz. Na így már finom. Ez az alap.

IMG_1438

Ebben van zabpehely, és pehelymix
lenmag és szezámmag
zabkorpa, olaj és méz

Amíg pirul a pehely, addig összevághatom a többi hozzávalót, a “jóságot”, amit én három részre osztok:

Olajos magvak

  • dió (ezt mondjuk én annyira nem szeretem, úgyhogy én kihagyom)
  • mandula (ezt annál inkább)
  • mogyoró (nem a földi, hanem a “bokri”, de ez is ízlés dolga)
  • kesudió, pekándió, pisztácia – ki mit szeret
  • napraforgómag
  • tökmag
  • lenmag
  • szezámmag (bár ezt is beleteszem a sütéshez)
  • puffasztott rizs (ez nem ide illik, de inkább, mint a többibe)

Aszalt gyümölcsök

  • almachips
  • banánchips
  • mazsola (én ezt kihagyom)
  • aszalt szilva (ez nekem nem jött be)
  • aszalt vörösáfonya
  • aszalt feketecseresznye
  • aszalt sárgabarack
  • datolya
  • füge
  • aszalt trópusi mix (ananász, papaya, mangó…)
  • kókuszpehely

Egyéb

  • étcsoki
  • corn flakes

Nem mindet rakom bele, de ezekből merítek ötletet. Persze, ha a piacra mész a “magoshoz” akkor jönnek az ötletek 😉 Szóval a számodra kedvező ízkombinációt hozd össze, figyelj a gabonapehely – belevaló egyensúlyra, darabold a nagyobb hozzávalókat akkora darabokra, amit szívesen rágsz, keverd össze a nagyobb mennyiséget, és légmentes edényben tartsd. Van, mikor ajándékba viszek egy üveggel, és nagyon örülnek neki.

IMG_1439

 

ebben most van banánchips, almachips (golden és jonatán),
pirított és darabolt mogyoró, pirított mandulaszelet,
aszalt: sárgabarack, vörösáfonya, feketecseresznye,
birsalmasajt, csokoládé

Vigyázz, hogy amikor összekevered a pirított pelyhet (illetve a mogyorót, mandulát), akkor kihűlt állapotban tedd, főleg, ha csokoládét is teszel bele!

A fogyasztása:

Láttam azt a verziót, amikor nem pirítják meg a gabonapelyhet, de amúgy ugyanaz minden. Ezt nyakonöntheted bőven tejjel, reszelhetsz bele almát, majd mehet a hűtőbe éjszakára. Ekkor megduzzad, és kása jellegű lesz. Nekem nem jött be.

Fogyaszthatod simán tejjel, növényi tejjel

Vagy (görög)joghurt friss gyümölcsökkel, vagy gyümölcsjoghurt. Na egy ilyen reggelire, és tuti pörögsz egész nap!

Nagyon egészséges, mert rengeteg rostot tartalmaz, így pucolja rendesen a szervezeted. (ne csodálkozz, ha napjában többször olvasol a WC-n, mint eddig)

Te csináltál már? Milyen ízkombinációt szeretsz? Esetleg teszel bele valami olyat, amit én kihagytam? Írd meg!