Azért választottam ennek a fűszernek a leírását előre, mert szerintem a magyar konyha egyik jellegzetes fűszeréről van szó! Alapvetően nem szeretem. Főleg nem ráharapni. Úgyhogy jól megtört, vagy őrölt változatban használom, de tény, hogy nélkülözhetetlen egyes ételeinkbe (pl. kőrözött…), nagyon jó fűszere a sertéshúsnak, gulyáslevesnek, pörköltnek, de börtönlevest (rántott levest) is ebből kell készíteni.

Latinul: Carum carvi

Angolul: caraway seeds

Itt megjegyezném, hogy aki angolul is néz/olvas főzős dolgokat, az totálisan összekeveredhet, így szeretném tisztázni a három fajta köményt, amit az angol használ és a magyar pedig fogja a fejét, hogy akkor most mit kell beletenni? (és sajnos a főzőműsorok fordításánál hozzánemértés miatt összekeveredik, hogy melyik fűszert használja a szakács)

romai_komeny-komenymag-edeskomeny_mag[fusion_builder_container hundred_percent=Nos itt három halom van. A bal felső a római kömény, a jobb oldali a köménymag és a bal alsó az édeskömény mag (mivel édesköménynek nevezzük az ánizsos ízű gumós növényt is, aminek a magja van itt)

Római kömény – cumin (igen, ez hallatszik magyarul kömény-nek, ezért keveredik össze): rendkívül intenzív íze van, úgyhogy mértékkel kell használni, kicsit füstös jelleggel van megspékelve, így húsok kiváló ízesítője.

Kömény(mag) – caraway seeds, ez az ismert magyarok által is bátran használt fűszer, mint említettem sertéshúsokhoz, pörkölt jellegű ételekhez nagyszerű

Édeskömény – fennel, ennek gumóját is fogyaszthatod, univerzális, sütve, főve, grillezve… Ánizsos ízű, enyhébb intenzitású

Aki köménytermesztéssel szeretne foglalatoskodni, annak találtam egy elég részletes leírást. Olvassa bátran.

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]