Már régóta el akartam készíteni ezt a sütit. Mostanában örülök, ha van egy tepsi süteményünk, ami kicsit kevésbé szem előtt de ott van lefedve -mint anno a nagymamámnál, és ebéd után vagy uzsonnára csak levágunk egy kis darabot belőle, vagy kettőt vagy… Merthogy aztán ez egy olyan rájárós süti lett -a férjem részéről biztosan! 😀

Magamban csak Napfény sütinek hívtam, mert olyan üde, friss ezzel a citromos ízzel, mint a mostanában erejét próbálgató napfény…Hivatalosan Görög citromos sütiként található, az arányokban találtam némi eltérést és tény, igazán izgalmassá a szirup teszi, amiből nem tudom, hogy lehet-e eleget csinálni… 😀 úgyhogy döntse el mindenki maga, hogy tocsogósabban vagy kevésbé ragadósan kedveli, mindenestre nekünk nagyon bejött ez a kevésbé látványos, ámde annál üdítőbb finomság!

Hozzávalók:

  • 1 citrom (legjobb a kezeletlen héjú)
  • 3 tojás
  • 3 dl joghurt (én görög joghurtot használtam, stílusosan :))
  • 40 dkg kristály/barnacukor
  • 2 kk sütőpor
  • 12 dkg búzadara
  • 20 dkg liszt (ez lehet kevert)
  • csipet só
  • vaj a tepsi kikenéséhez

A sziruphoz:

  • 1 dl víz
  • 15 dkg kristály/barnacukor
  • 3 citrom (legjobb a kezeletlen héjú)

Előmelegítem a sütőt 160 fokra. Egy tálban összekeverem a tojásokat a joghurttal és a citrom reszelt héjával, egy másik tálban pedig a sütőporral elkevert lisztet, a búzadarát , a cukrot és a sót, majd a két keveréket jól összedolgozom. Kivajazott tepsibe öntöm és a már felmelegedett sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütöm.

Ezalatt elkészítem a szirupot: a vizet, a cukrot, a citromok levét és reszelt héját felmelegítem, addig kevergetem, míg a cukor fel nem oldódik, majd alacsonyabb lángon, kicsit gyöngyözve, 10 percig főzöm.

Ha a süti megsült, villával minél több helyen megszurkálom, és a tepsiben, még melegen nyakon öntöm a sziruppal. Mire kihűl, jól átjárja ez a finom, citromos-cukros lé, s ha ki bírjuk várni, csak ezután szeleteljük. 🙂