A minap nagyon megkívántam a levest. Az ételek készítésekor próbálunk az egészségre is figyelni  és olvastam egy izgalmas csirkegombóc levesről zöldségekkel. Körülnéztem, miből főzhetek, és kicsit más alapanyagokkal, kicsit máshogy, de egy nagyon jópofa, könnyedebb raguleves lett a végeredmény!

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

gombóchoz:

  • 1 teljes csirkemell (csonttal vagy kicsontozva -ez esetben viszont 1-1,5 leveskocka ízlés szerint)
  • 1 zsemle (vagy ennek megfelelő kenyér, én vegyesen használtam)
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

levesbe még:

  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg cukkini
  • 10 dkg brokkoli/karfiol
  • 10 dkg kelbimbó/pár nagyobb levél kelkáposzta
  • 2 ek. tárkony
  • olaj
  • frissen őrölt bors
  • citrom
  • 1,5 dl kefir/joghurt/növényi joghurt
  • 1 dl tejszín/növényi tejszín

Elkészítés (kb. 50 perc):

Ha a csirkemell csontos, kifilézem, a csontot félre teszem. Annyi vízbe vízbe áztatom a zsemlét, hogy ellepje. A húst finomra darálom/késsel aprítom, majd botmixerezem. Összedolgozom a tojással, a kifacsart zsemlével, aprított petrezselyemmel, 1 tk. sóval, frissen őrölt borssal, 1 gerezd zúzott fokhagymával és félreteszem.

A vöröshagymát apróra kockázom, a csonttal (ha van), a felkarikázott répákkal és a rózsáira szedett brokkolival/karfiollal együtt megdinsztelem az olajon. Hozzáadom a tárkonyt és felöntöm 1,5-2 liter vízzel, ha nincs csontom, belerakom a leveskockát és felforralom.

A húsos masszából olajos kézzel nagyobb gombócokat formázok és a levesbe teszem őket. Kb. 15 perc múlva hozzáadom a darabolt cukkinit és a kelbimbót/kelkáposztát. Sózom, borsozom és puhára főzöm a zöldségeket további 15 perc alatt. Kb. az utolsó 2 percnél összekeverem a tejszínt a kefirrel/joghurttal, rákanalazok pár kanál forró levet és elkeverem, majd a levesbe öntöm. Várok még egy rottyanást és kész is. Citromlével tehetem még pikánsabbá.