A minap nagyon megkívántam a levest. Az ételek készítésekor próbálunk az egészségre is figyelni és olvastam egy izgalmas csirkegombóc levesről zöldségekkel. Körülnéztem, miből főzhetek, és kicsit más alapanyagokkal, kicsit máshogy, de egy nagyon jópofa, könnyedebb raguleves lett a végeredmény!
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
gombóchoz:
- 1 teljes csirkemell (csonttal vagy kicsontozva -ez esetben viszont 1-1,5 leveskocka ízlés szerint)
- 1 zsemle (vagy ennek megfelelő kenyér, én vegyesen használtam)
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
levesbe még:
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg cukkini
- 10 dkg brokkoli/karfiol
- 10 dkg kelbimbó/pár nagyobb levél kelkáposzta
- 2 ek. tárkony
- olaj
- só
- frissen őrölt bors
- citrom
- 1,5 dl kefir/joghurt/növényi joghurt
- 1 dl tejszín/növényi tejszín
Elkészítés (kb. 50 perc):
Ha a csirkemell csontos, kifilézem, a csontot félre teszem. Annyi vízbe vízbe áztatom a zsemlét, hogy ellepje. A húst finomra darálom/késsel aprítom, majd botmixerezem. Összedolgozom a tojással, a kifacsart zsemlével, aprított petrezselyemmel, 1 tk. sóval, frissen őrölt borssal, 1 gerezd zúzott fokhagymával és félreteszem.
A vöröshagymát apróra kockázom, a csonttal (ha van), a felkarikázott répákkal és a rózsáira szedett brokkolival/karfiollal együtt megdinsztelem az olajon. Hozzáadom a tárkonyt és felöntöm 1,5-2 liter vízzel, ha nincs csontom, belerakom a leveskockát és felforralom.
A húsos masszából olajos kézzel nagyobb gombócokat formázok és a levesbe teszem őket. Kb. 15 perc múlva hozzáadom a darabolt cukkinit és a kelbimbót/kelkáposztát. Sózom, borsozom és puhára főzöm a zöldségeket további 15 perc alatt. Kb. az utolsó 2 percnél összekeverem a tejszínt a kefirrel/joghurttal, rákanalazok pár kanál forró levet és elkeverem, majd a levesbe öntöm. Várok még egy rottyanást és kész is. Citromlével tehetem még pikánsabbá.
Hagyj üzenetet