Múlt héten sokáig kerestem egy receptet nagyon hasonló témában, de cukkinivel. Nem igazán találtam számomra tetszőt, így az olvasottak alapján és saját kútfőből nekiláttam. Egy apró bökkenő volt csupán: jól elsóztam a spagetti főzővizét. Mivel a szószhoz gyakran a főzővízből is érdemes tenni, az egész étkünk meglehetősen sós lett, ami nekem meglehetősen kedvemet szegte.

Érdekes, hogy az ember gyakran úgy működik, hogy ha valami elromlik, azt valahogy -lehetőleg mihamarabb- fixálni szeretné, amennyiben lehetősége van rá. Ez az időszak azonban most engem arra is tanít, hogy hagyjak időt a dolgoknak. Mert felbukkannak a maguk idejében.

Többedszerre fordult elő, hogy úgy kellett összeraknom az ebédet, hogy bizonyos hozzávalókat már fel kellett használnom, mert mondjuk lejárat közelben voltak vagy kicsit már megpunnyadtak.

Így volt ez ma is: adott volt a póréhagyma és a füstölt sonka.

Gyors, könnyű megoldásra volt szükségem, így eszembe jutott a spagetti.

Záporoztak a fejemben a gondolatok, hogy mit hogyan kéne kombinálni vagy bonyolítani, ez ezt javasolta még ehhez a típusú recepthez, az pedig azt…de valójában nem tetszett egyik sem. Ma nem. Odaálltam hát a hozzávalók elé és eldöntöttem: magamra hallgatok.

Hozzávalók 2 személyre (kb:):

  • 1 közepes póréhagyma
  • 80g szeletelt füstölt sonka
  • 50g vaj (lehet növényi, de mindenképpen vaj, mert a póréhagyma kiváló társa)
  • 250 ml növényi tejszín (én risztejszínt használtam ma)
  • 200g spagetti
  • 2l víz a spagettinek
  • 2tk só a főzővízbe és ízlés szerint a szószba
  • bors
  • parmezán (elhagyható)

Elkészítés:

Vízforralóban felforralom a spagetti főzővizét. Közben egy serpenyőben megolvasztom a vajat, rádobom a kisebb darabokra vágott füstölt sonkát, majd miután kicsit megpirult, a kisebb darabokra vágott póréhagymát is, ízlés szerint sózom, borsozom és kisebb lángon, időnként megkeverve, hagyom, hogy összebarátkozzanak. 🙂

A felforrt vízbe belerakom a spagettit, elkeverem benne a sót és kb. 8 perc alatt kisebb lángon al dente-re főzöm, majd átrakom a spagettit a szószba, pár evőkanál főzővizet teszek hozzá, átkeverem és kis lángon összerottyantom.

Ha nem rögtön fogyasztjuk, érdemes a tészta főzővizéből még fogyasztás előtt is meglocsolni kicsit az ételt, ízlés szerint reszelhetünk hozzá még parmezánt is, átkeverjük és citromos-olívaolajos salátával tálalva fogyaszthatjuk.