Két dolog ért bennem össze. Az egyik, hogy pár hónappal ezelőttig nem ettem még curryt. Kaptam egy tasakos currypasztát, és kipróbáltam. Fűszeres. Rendesen. Megtetszett, úgyhogy rájöttem, hogy ezt nekem sűrűbben kell csinálnom.

Aztán vettem currypasztát – de majd később szeretném magamnak készíteni a fűszerkeveréket – és csináltam megint, de utána meguntam, hogy csirke… Úgyhogy életemben először vettem bárányt. És nem bántam meg!

_MG_4317

 

Nem túl bonyolult elkészíteni.

Tudtommal minden curry alapja egy fokhagymás, hagymás, gyömbéres, csilis dolog, amihez jönnek hozzá a fűszerek, fűszerkeverékek. Ez utóbbiból üvegeset is kaphatsz, és akkor nem kell a fűszermagokat pirítanod, mozsárban őrölnöd stb. Persze annak is megvan a maga romantikája.

Utána lepirítod a húst, és felöntöd egy 400 ml körüli konzerv paradicsommal (hámozott, egész vagy inkább darabolt) és egy ugyanilyen konzervnyi kókusztejjel. Ha a húst – mint nálam a bárányt – sokáig kell főzni (jelen esetben másfél órát mondott a hentes, és bevált), akkor még egy konzervnyi vizet nyugodtan adj hozzá, el fogja főni a levét.

Rizzsel célszerű tálalni, és poppadommal, indiai kenyérrel, aminek még nem sikerült a tökéletes verzióját elkészítenem. “Tűzoltónak” pedig joghurtot adj hozzá, és egy kis citrommal frissítheted fel a szószt.

Sörrel az igazi.

 

Szándékosan nem adom most közre a pontos receptet, mert ahány fajta curry (mert, hogy ez egy összefoglaló név), annyi fajta variáció. De javaslom kipróbálásra mindegyiket!