Tea rajongó vagyok, szinte nincs reggel, amikor ne egy nagy bögre fekete teával indítanám a napot. Próbáltam már ezt-azt itthon, és teaházakban. Én maradtam a fekete, gyümölcs és gyógynövény teáknál, a fehér, vörös és zöld teát meghagyom másoknak.

tea_in_different_grade_of_fermentation[fusion_builder_container hundred_percent=

Bár nem étel, főzni kell, úgyhogy szerintem egy főzős blogon van helye a teának is.

A tea (Camellia sinensis) a teafélék (Theaceae) családjának névadó nemzetsége. Természetes környezetben fatermetű növény, termeszett változatait cserjének nevelik (teacserje). Leveléből, esetleg más részeiből főzött ital az azonos nevű tea.

írja a wikipédia.

De mitől lesz fehér, fekete stb?

Kezdjük a fehér teával, mivel ez a szimplán szárított (és opcionálisan ízesített) tea (cserje), a fiatal levelekből. Utána jön a zöld tea, ami még nem fermentált (fermentálás – egyfajta erjesztés, füllesztés), és végül a fekete tea, ami már fermentált.

Talán nem ismerős az oolong, a részben fermentált tea, és a kukicsa tea, amely a téli gallyak és levelek morzsolásából készül, és tűz fölött szárítják. Ez utóbbi nagyon egészséges, és japánban nagy népszerűségnek örvend. Találkozhatsz még a sárga teával, amit kíméletesen erjesztenek, így elsárgulnak a levelek, innen a név.

A vörös (vagy rooibos) tea a vörös földirekettye cserje zsenge hajtásaiból készülő főzet, igazából neve nagyon egyszerűen vörös bokrot jelent. A matétea sem igazából tea, úgy, mint a mézbokor vagy a lapacho és a hibiszkusz sem, ugyanakkor mindegyikből teaszerű főzetet készítenek.

Érdekesség, hogy létezik tömbtea, amely nem a frissességéről – hanem mint a boroknál – a koráról íres. Több, mint 50 éves is lehet, a penész – a sajtokhoz hasonlóan – előny, és más teákkal ellentétben akár egy éjszakán át is áztatják.

 

Nos ezek az alapok. Aztán mit hoznak ki belőle?

Lapsang schoung – erős fekete tea, izzó fenyőfa fölött szárítanak, ettől lesz füstös ízű

Jázmin tea: jázminvirággal illatosítják (de rózsával, narancsvirággal és más virágokkal vagy növényekkel, mint a menta, ginzeng stb… illatosíthatják)

Earl Grey: ez egy bergamot nevű citrustól ízesített, amely önmagában olyan keserű, hogy ehetetlen.

Fűszeres: gyömbér, kardamom, fahéj, fekete bors, szegfűszeg, babérlevél, szerecsendió… ízesítéssel

Sós tejes tea: a mongoloknak furcsa ízlésük van – ők ezt isszák

 

Ezen kívül gyümölcsöket (főleg aszalt, szárított, pl. vegyes erdeigyümölcs, vadcseresznye, narancshéj…) vagy gyógynövényeket kevernek bele, vagy isznak külön.

 

Hogyan kell teát főzni?

Nos ebben az angolok szertartása mindenképpen figyelemre méltó.

“Tégy a kiforrázott kannába annyi teáskanál teafüvet, ahány csészével készítesz teát, plusz egy kanállal a teáskannának, majd forrázd le, és áztasd ízlésednek megfelelően 3-5 percig”

Ha 5 percnél tovább áztatod, akkor tannin szabadul fel, ami csökkenti az élénkítő hatását és kesernyéssé teszi.

A zöld teát 80-85 fokos vízben kell áztatni, ahogy a gyümölcsteákat is (ezt viszont lehet hosszabban áztatni).

 

Te milyen teát szeretsz?[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]