Oké, megvan a fűszerkert, de hogyan tartsd fenn? Milyen tápanyag-utánpótlást kell biztosítani, mennyit öntözd, hogyan vágd vissza a hajtásokat, gyomirtás… ilyesmik.

Designing-a-new-herb-garden-03[fusion_builder_container hundred_percent=

Tápanyag-ellátás (utánpótlás)

Alapvetően nem túl tápanyag-igényesek a fűszernövények, tehát könnyű dolgod lesz. Ha megfelelően előkészíted a talajt és ebbe veted vagy ülteted a növényeket, akkor 2-3 évig csak öntözni, gazolni kell, trágyázni nem. De – ahogy az első részben olvashattad – minden növénynek más és más a tápanyagigénye. Ha trágyázol (előkészítés gyanánt, vagy 2-3 év után), hacsak lehet szerves trágyát válassz! Ez lehet komposzt, marhatrágya, szaruforgács, csontliszt, vagy gilisztahumuszos tápoldat. Ezek közül a marhatrágyát tudod beszerezni a kertészetekben, faiskolákban és ez a legelterjedtebb, legkiegyensúlyozottabb tápanyag, ásványi anyag és nyomelemforrása a növényeknek. A nitrogénben dús trágyákat viszont kerüld, mert a növények túlburjánzanak, és aromájuk elmarad a normális növekedésűtől!

Öntözés

Mivel a fűszernövények nagyja mediterrán eredetű, ezért nem igényelnek sok vizet, de a fejlődési időszakban és a csapadékszegény hetekben rendszeresen öntözd. Ha cserépben vagy ládában neveled őket mondjuk a teraszon, akkor fontos, hogy ne száradjanak ki, de az alátétben sem hagyd sokáig állni az átfolyt felesleges vizet.

Öntözésre legjobb az állott víz, vagy az esővíz.

Gyomirtás

A kezdetekben fontos, később meg nem lesz annyi dolgod, mert elnyomják a fűszernövények a gyomnövényeket. Gyomirtót ne használj, mert a fűszernövénnyel a le nem bomlott vegyszert megeszed… Ezt meg senki nem akarja, mert ártalmas.

Visszavágás, ifjítás

Az elfásodó szárú fűszernövényeket (kakukkfű, rozmaring, oregánó, zsálya, tárkony, levendula) vágd vissza, így új hajtást fog engedni. Idősebb korukban a töve felkopaszodik, ezért is kell visszavágd, hogy fiatalítsd – ifjítsd, így tömött növényt kapsz. Ezt a visszavágást tél végén, koratavasszal kell megejteni, de igazából minden egyes alkalommal, amikor használsz a fűszernövényből, ezt teszed. De mindenképpen fagymentes időszakban legyen, éles metszőollóval, hogy véletlen se támadja meg betegség a növényt.

 

A sorozat további részei:

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]