Szilveszterre nálam voltak a barátaim. Valami király kaját akartam nekik csinálni. Nem holmi szendvics, és kész. Úgyhogy a gyros mellett döntöttem.
A hús:
Eredetileg bőrös karajt akartam sütni, de azt nem kaptam, és az utolsó pillanatban már nem tudtam máshova menni, mint ahova elterveztem, úgyhogy végül tarjából sütöttem meg a húst. Fokhagymával, rozmaringgal. Semmi extra, besóztam, borsoztam, rozmaringoztam és zúzott fokhagymáztam a húst, bedörzsöltem, majd sütőbe dugtam. Amint kész lett, cafatokra vágtam, és egy serpenyőben kevés zsíron nagy lángon megpirítottam.
A pita:
Naná, hogy magam csináltam. 25 dkg liszt 2 dkg élesztő 1,2 dl víz, 1 ek olívaolaj és 1 kk só keverékét dagasztottam, majd 1,5 órán át kelesztettem. Ebből 8 pita lesz, úgyhogy ezt osztottam 8 részre (oké, dupla adagot csináltam, de ez most ne zavarjon meg senkit), majd fél cm vastagra nyújtottam őket. Ez fontos, mert, ha túl vékonyra nyújtod, nem nyílik szét belül (ohh… igen, lelőttem a poént, szét fognak nyílni! nem kell késsel szétvágni… nemúgyvanaz…). 30-40 percig hagytam kelni (letakartam konyharuhával), majd az előmelegített sütőbe, az előmelegített sütőlapra tettem, és pár perc alatt megsütöttem. A sütő a lehető legmelegebb legyen. 250 fok minimum. Ahogy ráteszed a forrő sütőlapra (tepsire), egy percen belül látni fogod, hogy belül a gőz megemeli, és szétválik a két oldala.
Saláták
Paradicsom, lilahagyma (vékonyra vágva, sózva, és citrommal meglocsolva, hogy elvegye a durva erejét), rukkola (ez átkozottul jól megy ehhez a kajához), azt hiszem ennyi volt a saláta része
Fehér szósz – tzadziki
Lereszeltem egy uborkát, hozzákevertem sót, majd kinyomtam a levét. Ezután borsot, mentát és 1-2 gerezd fokhagymát adtam hozzá, és jól elkevertem. Azt hiszem ennyi volt. Ezt viszont hagyni kell, hogy összeérjen.
Piros szósz – paprikaszósz
Ezzel egy kicsit többet maceráltam, mert olyan kedvem volt. Piros paprikát (kaliforniai vagy kápia) sütöttem gázlángon, befeketítettem minden oldalról, majd egy lezárt edényben hagytam gőzölögni, hogy utána lehúzhassam a fekete héját. Összevagdostam apróra, majd vörösborecettel, sóval, borssal és petrezselyemmel meg bazsalikommal bolondítottam meg
Két verzió készült belőle, egy sima, és egy csípős (erőspistával, de csinálhatod chilivel is)[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Hagyj üzenetet