Ma valahogy beugrott, hogy mákos. Meg az is, hogy elfogyott a kenyerem, és kellene valami kenyérfélét sütni. De nem akartam sima kenyeret, mert már rengeteg olyat sütöttem. Úgyhogy legyen valami “alakos” kenyér. Valami jópofa forma, fonás stb. Így lett briós. Viszont volt kis időm, és előre is gondolkodtam, úgyhogy végül lépésről lépésre-nek tűnő illusztrációval tarkított gasztroblogos bejegyzés van kilátásban 🙂

Az alaprecept Limara pékségéből való, de kicsit módosítottam rajta, hogy használni tudjam a vadkovászomat, amiről még mindig nem írtam. Pedig neve is van. Ami késik…

A hozzávalók:
_MG_2928

  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • 3-4 ek cukor
  • 60 dkg liszt
  • 3 ek olaj (én olívát használtam)
  • vadkovász (csatos üvegben az van) + kevés élesztő (1-2 dkg friss vagy 1 tk szárított)
  • tej (kb 3 dl, de a vadkovász miatt inkább kevesebb)
  • vaj (kb 5 dkg)

A vaj kivételével a hozzávalókat dagaszd könnyű, sima, ragacsos tésztává, minél több nedvességgel.

_MG_2929

Keleszd duplájára

_MG_2930

Oszd 6 egyenlő részre, majd mindegyiket nyújtsd ki, kend meg vajjal, tekerd fel, és formázz belőle csigát

_MG_2935

A csigákat kend meg vajja l/ tejjel / tojással (ki mivel szereti, én tejjel kentem), majd szórd meg cukorral / mákkal, keleszd újra duplájára, és forró sütőben süsd aranybarnára.

_MG_2940

Házi vajjal, kakaóval fogyasztva… hmmmm…

_MG_2943