Jamie Olivernél láttam ezt az ételt, és mivel tavasszal ~másfél hónapig nem szoktam húst enni, gondoltam kipróbálom. Telít, ami ilyenkor elég fontos, mert hús nélkül nehezen tudok jóllakni. Nagyon jó harmóniában van a karfiol egyszerű íze a bunda erős ízkavalkádjával, úgyhogy picit bátrabban a fűszerekkel!

Hozzávalók:

  • karfiol
  • liszt (ő sütőporos lisztet használ, sütőpor nélkül is nagyon jó lesz)
  • sör (hideg!)
  • bors
  • chili
  • kurkuma
  • mustármag (feketét használ, de nekem csak fehér volt, az is jobb, mint a semmi)
  • római kömény
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A karfiolt szedd rózsáira, vagy sugár irányba vágd fel, majd törögesd ketté, hogy nagyobb falatnyi illetve “kétharapásnyi” darabok legyenek.

A lisztet (kb 20 dkg), keverd össze a porrázúzott hozzávalókkal (mozsárba 1 tk mustármag, fél kk római kömény, 1-2 szárított chili és a kk bors, majd ha megfelelően kicsire zúzódott, akkor a kk kurkuma és a kk só is mehet hozzá, majd később játszhatsz az ízesítéssel, hogy milyen lett, melyik fűszert szereted, ha dominánsabb), majd öntsd fel kb 3-4 dl sörrel, hogy sűrű palacsintatészta állaga legyen. Ebbe a bundába forgasd a karfiolt, majd mehet a forró olajba. Én most olaj és zsír keverékét használtam, mert csak kevés olaj volt. 50-50%-ban használtam, és meg kell mondjam, nagyon jó! Kevésbé büdös, mint az olaj, kevésbé érzékeny a vízre, és szépen fel lehet hevíteni, jól sül benne ez a bunda.

Fontos, hogy kellően forró olajba rakd, és elég hideg legyen a bunda, mert ekkor lesz ropogós. Nagy lángon világosbarnára sütve kész is. Citrommal megspriccelve és megsózva rögtön fogyasztandó!

Próbálkozhatsz a bundába más zöldségeket mártani (fontos, hogy 2-3-5 perc sütés után ehető legyen! de a vastagsággal játszhatsz), de pl. petrezselymet is tehetsz bele!

Ha marad bunda, hűtőben eláll pár napig, a liszttől kicsit besűrűsödik, de pótolhatod sörrel/vízzel, hogy fellazuljon, illetve a végén apró golyócskákat csepegtethetsz a zsíradékba, és snacknek elropogtathatod, illetve levesbetétnek is gyárthatsz akár nagyobb mennyiséget. Figyelj, hogy jól csöpögtesd le, mert be tudja szívni az olajat! Konyhai papírtörlő a barátod!

Eredeti recept (és kép) itt: https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/curried-cauliflower-fritters

Kipróbáltad? Van jobb módszered? Írd meg hozzászólásban!