Reggeli müzli, ahogy én akarom!

A bolti müzlik vagy ízetlenek, és kitudja mivel vannak tele, vagy marha drágák. Mi van akkor, ha csinálok magamnak? Nem nehéz, kicsit kell kutakodni az áruházak polcain, és/vagy a piacon, de tuti az ízlésednek legmegfelelőbbet fogod összehozni!

Én szeretem, ha ropogós, és nem lisztes. Ezt úgy lehet elérni, hogy a pelyhet (gabonapehely válogatás a Te ízlésed szerint!, ami lehet zabpehely, búzapehely, búzakorpa, zabkorpa stb…) egy tepsiben eloszlatod, majd egy kevés olajat és édesség szerinti mézet öntesz rá, és bedugod a sütőbe 180-200 fokra. Figyeld, mert érdemes menet közben átkeverni, így a méz is átkeverődik benne, és nem ég meg az egyik széle, míg a közepe “nyers” marad. Ha jól csinálod, akkor miután kihűlt, kicsit törni/morzsolni kell, és aranybarna lesz. Na így már finom. Ez az alap.

IMG_1438

Ebben van zabpehely, és pehelymix
lenmag és szezámmag
zabkorpa, olaj és méz

Amíg pirul a pehely, addig összevághatom a többi hozzávalót, a “jóságot”, amit én három részre osztok:

Olajos magvak

  • dió (ezt mondjuk én annyira nem szeretem, úgyhogy én kihagyom)
  • mandula (ezt annál inkább)
  • mogyoró (nem a földi, hanem a “bokri”, de ez is ízlés dolga)
  • kesudió, pekándió, pisztácia – ki mit szeret
  • napraforgómag
  • tökmag
  • lenmag
  • szezámmag (bár ezt is beleteszem a sütéshez)
  • puffasztott rizs (ez nem ide illik, de inkább, mint a többibe)

Aszalt gyümölcsök

  • almachips
  • banánchips
  • mazsola (én ezt kihagyom)
  • aszalt szilva (ez nekem nem jött be)
  • aszalt vörösáfonya
  • aszalt feketecseresznye
  • aszalt sárgabarack
  • datolya
  • füge
  • aszalt trópusi mix (ananász, papaya, mangó…)
  • kókuszpehely

Egyéb

  • étcsoki
  • corn flakes

Nem mindet rakom bele, de ezekből merítek ötletet. Persze, ha a piacra mész a “magoshoz” akkor jönnek az ötletek 😉 Szóval a számodra kedvező ízkombinációt hozd össze, figyelj a gabonapehely – belevaló egyensúlyra, darabold a nagyobb hozzávalókat akkora darabokra, amit szívesen rágsz, keverd össze a nagyobb mennyiséget, és légmentes edényben tartsd. Van, mikor ajándékba viszek egy üveggel, és nagyon örülnek neki.

IMG_1439

 

ebben most van banánchips, almachips (golden és jonatán),
pirított és darabolt mogyoró, pirított mandulaszelet,
aszalt: sárgabarack, vörösáfonya, feketecseresznye,
birsalmasajt, csokoládé

Vigyázz, hogy amikor összekevered a pirított pelyhet (illetve a mogyorót, mandulát), akkor kihűlt állapotban tedd, főleg, ha csokoládét is teszel bele!

A fogyasztása:

Láttam azt a verziót, amikor nem pirítják meg a gabonapelyhet, de amúgy ugyanaz minden. Ezt nyakonöntheted bőven tejjel, reszelhetsz bele almát, majd mehet a hűtőbe éjszakára. Ekkor megduzzad, és kása jellegű lesz. Nekem nem jött be.

Ami jó tud lenni a pirított verzióval és nem a “egy bögre tejbe” verzió: joghurt friss gyümölcsökkel, vagy gyümölcsjoghurt. Na egy ilyen reggelire, és tuti pörögsz egész nap!

Nagyon egészséges, mert rengeteg rostot tartalmaz, így pucolja rendesen a szervezeted. (ne csodálkozz, ha napjában többször olvasol a WC-n, mint eddig)

 

Te csináltál már? Milyen ízkombinációt szeretsz? Esetleg teszel bele valami olyat, amit én kihagytam? Írd meg!

 

By | 2016-10-28T18:42:01+00:00 március 23rd, 2013|Categories: Reggeli|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment