A fűszernövények nem csak az ételt ízesítik, hanem egészségesek is! Mondhatni gyógynövények. Érdekes módon azokkal a fűszerekkel esszük és szeretjük egyik-másik ételünket, amelyek segítenek az emésztésükben.

Ha van egy világos ablakod, egy erkélyládában könnyen tarthatsz fűszernövényeket. Ha netán kiskerted is van, akkor íme egy táblázat, amely segít, hogy melyik növény milyen tulajdonságokkal rendelkezik (magasság, hasznosíthatóság), és hogyan kell törődj vele (trágyázás, földtípus). (kattintásra nő)

[custom_frame_center]

fuszernovenykert

[/custom_frame_center]

Ha esetleg érdekel, akkor pdf-ben is elkészítettem Neked, úgyhogy kinyomtathatod.

Legegyszerűbb amúgy, ha hipermarketben vagy kertészeti boltban palántát vásárolsz. Többször próbálkoztam magokkal, nem mindig sikerül. Amivel szinte biztos nem lesz gondod az a menta és a citromfű. Szinte kiirthatatlanok.

A friss fűszernövényeket kicsit bátrabban használhatod, mint a szárított változatukat, mert nem annyira intenzív az ízük, de frissebb, tehát teljesen más élményt nyújtanak.

Tervezem egy fűszerkertet bemutató sorozat készítését az alábbi témákkal, várhatóan jövő héten fog megjelenni, ugyanígy szombaton, és az azt követő szombatokon:

  • Fűszerkert – Bevezető (ez a bejegyzés)
  • Fűszerkert – Hova, hogyan ültessek és mit?
  • Fűszerkert – Eszközök, vetőmag, palánta, növényválasztás
  • Fűszerkert – Növények fenntartása, tápanyagutánpótlása, öntözése, szaporítása
  • Fűszerkert – Betakarítás és feldolgozás

 

Te használsz friss fűszernövényt? Melyik a kedvenced? Melyiket ajánlanád konyhaablakos egyszerű termesztésre?