A vasárnap legyen karanténban is vasárnap!


Utolsó heti bevásárlásunkkor megpillantottam a kacsacombot. Nagy kacsarajongó vagyok, így azt gondoltam, vasárnap mégiscsak vasárnap van, így legyen egy kicsit ünnepibb a menü. Bonyolultnak tűnik, pedig egyáltalán nem az!

Időzítés:

Az ebéd előtt 2,5 órával betolom a kacsát a sütőbe a krumplival és a céklával

Az ebéd előtt (szűk) 1 órával megcsinálom a hagymalekvárt

Az ebéd előtt fél órával a krumpliból és a céklából megcsinálom a pürét, miközben a kacsát beteszem a grill alá

Ennyi.

Rozmaringos kacsacomb

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 kacsacomb
  • 4 ek (kacsa)zsír (vagy olívaolaj)
  • 2 ág rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 dl rozé
  • só, bors

A kacsacombot sózd, borsozd, és bőrös felével felfele tedd tepsibe/tálba. Tedd mellé a rozmaringot (vagy vágd apróra, és dörzsöld ezt is a kacsára), roppantsd meg a fokhagymát, és ezt is tedd bele, öntsd hozzá a rozét, és alufóliával (vagy a tál fedelével) fedd le, és süsd 160 fokon 2 órát.

A 2 óra leteltével fedő nélkül kb. 20 percre tedd a grill alá, majd pihentesd 5-10 percig. Tálaláskor a szafttal locsold meg.

Lilahagyma lekvár

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 lilahagyma
  • „édesfűszer” (2 szegfűszeg, fél csillagánizs, csipet fahéj – ízlés és kedv szerint)
  • 2-3 ek. sűrű balzsamecet
  • só, bors
  • olaj/(kacsa)zsír

A megtisztított lilahagymát félbevágva 2 mm-es szeletekben tedd a forró zsiradékra, add hozzá a fűszereket (balzsamecet nélkül), és lassú-közepes lángon dinszteld-pirítsd. Miután jól karamellizálódott, add hozzá a balzsamecetet, 1-2 percig forrald össze, és kész.

(képet lásd a tálalásról)

Céklás-tormás krumplipüré

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 ökölnyi krumpli
  • 3 cékla
  • 1 dl tej
  • 3-5 dkg vaj
  • 1-2 tk reszelt torma (lehet üveges)
  • só, bors

Nem akartam, hogy a főtt cékla miatt vizes legyen a püré, no meg a kacsa is sül a sütőben, kézenfekvő volt, hogy süssem a krumplit is és a céklát is. Alapos mosás után mehet 2 órára a 160 fokos sütőbe.

Miután megsült, a céklát hámozd és botmixerrel pürésítsd kedved szerinti darabosságig.

A krumplit is hámozd meg (vagy késsel, vagy kanalazd ki a belsejét), és törd össze.

Keverd össze a céklát és a krumplit, öntsd hozzá a felolvasztott vajat és felmelegített tejet, sóval, borssal ízesítsd, és keverd hozzá a tormát is (ízlés szerint).

 

Tálalási javaslat:

A pürét halmozd középre, tedd rá a combot, és tegyél mellé egy adagot a lekvárból. A hús szaftjával locsold meg a combot és a pürét, és egy gerezd fokhagymát meg egy rozmaringágacskát tűzz a püré tetejébe.

Jó étvágyat!