A vasárnap legyen karanténban is vasárnap!
Utolsó heti bevásárlásunkkor megpillantottam a kacsacombot. Nagy kacsarajongó vagyok, így azt gondoltam, vasárnap mégiscsak vasárnap van, így legyen egy kicsit ünnepibb a menü. Bonyolultnak tűnik, pedig egyáltalán nem az!
Időzítés:
Az ebéd előtt 2,5 órával betolom a kacsát a sütőbe a krumplival és a céklával
Az ebéd előtt (szűk) 1 órával megcsinálom a hagymalekvárt
Az ebéd előtt fél órával a krumpliból és a céklából megcsinálom a pürét, miközben a kacsát beteszem a grill alá
Ennyi.
Rozmaringos kacsacomb
Hozzávalók (4 főre)
- 4 kacsacomb
- 4 ek (kacsa)zsír (vagy olívaolaj)
- 2 ág rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-1,5 dl rozé
- só, bors
A kacsacombot sózd, borsozd, és bőrös felével felfele tedd tepsibe/tálba. Tedd mellé a rozmaringot (vagy vágd apróra, és dörzsöld ezt is a kacsára), roppantsd meg a fokhagymát, és ezt is tedd bele, öntsd hozzá a rozét, és alufóliával (vagy a tál fedelével) fedd le, és süsd 160 fokon 2 órát.
A 2 óra leteltével fedő nélkül kb. 20 percre tedd a grill alá, majd pihentesd 5-10 percig. Tálaláskor a szafttal locsold meg.
Lilahagyma lekvár
Hozzávalók (4 főre)
- 4 lilahagyma
- „édesfűszer” (2 szegfűszeg, fél csillagánizs, csipet fahéj – ízlés és kedv szerint)
- 2-3 ek. sűrű balzsamecet
- só, bors
- olaj/(kacsa)zsír
A megtisztított lilahagymát félbevágva 2 mm-es szeletekben tedd a forró zsiradékra, add hozzá a fűszereket (balzsamecet nélkül), és lassú-közepes lángon dinszteld-pirítsd. Miután jól karamellizálódott, add hozzá a balzsamecetet, 1-2 percig forrald össze, és kész.
(képet lásd a tálalásról)
Céklás-tormás krumplipüré
Hozzávalók (4 főre)
- 4 ökölnyi krumpli
- 3 cékla
- 1 dl tej
- 3-5 dkg vaj
- 1-2 tk reszelt torma (lehet üveges)
- só, bors
Nem akartam, hogy a főtt cékla miatt vizes legyen a püré, no meg a kacsa is sül a sütőben, kézenfekvő volt, hogy süssem a krumplit is és a céklát is. Alapos mosás után mehet 2 órára a 160 fokos sütőbe.
Miután megsült, a céklát hámozd és botmixerrel pürésítsd kedved szerinti darabosságig.
A krumplit is hámozd meg (vagy késsel, vagy kanalazd ki a belsejét), és törd össze.
Keverd össze a céklát és a krumplit, öntsd hozzá a felolvasztott vajat és felmelegített tejet, sóval, borssal ízesítsd, és keverd hozzá a tormát is (ízlés szerint).
Tálalási javaslat:
A pürét halmozd középre, tedd rá a combot, és tegyél mellé egy adagot a lekvárból. A hús szaftjával locsold meg a combot és a pürét, és egy gerezd fokhagymát meg egy rozmaringágacskát tűzz a püré tetejébe.
Jó étvágyat!
Hagyj üzenetet