Amikor a rokonaimat nézem, és apró késekkel nyeszetelik a hagymákat, egyszerűen megőrülök. Egyszer a balatoni nyaralónkban találtam egy nagyobb és jobb minőségű kést, hát mondom én bizony kipróbálom, hogy hogyan vágnak a nagy séfek. Ujjak begörbítve, penge hozzátámasztva, és tak. Majd újra felemel a penge és tak. És megint: tak. Aztán egyre gyorsabban.
Utána megvettem a saját késemet, aminek a pengéje jóval vékonyabb volt, és már megy a „tak-tak-tak-tak…”
Jamie Oliver egyik műsorsorozatához tartozóan bemutatja, hogy hogyan lehet használni a késeket. Három technikát mutat:
- cross chop
- tap chopping
- rock chopping
Aki nem tud angolul, az is nézze végig a videót, mert könnyen elsajátítható a három technika csak a látvány alapján is.
Amit én tanácsolok: Ne azt csináld, hogy ráteszed valamire a kést, és nyomod lefele, hanem egy picit mozdítsd, tehát vágj! Húzzad, toljad, de vágd!
Amit én máshogy csinálok: A hagymaszeletelésnél a kés hegyével bevagdossa a hagymát általában a szakács. Nos én pont a másik irányból vágom, tehát felém van a gyökere és előre fele döntöm a kést. Közelebb van a vágó kezemhez (jobb kezemhez) a hagyma, így biztosabban tartom a kést, és mivel megdöntöm a kést, ugyanúgy nem vágom végig a gyökeret, hogy egybe maradjon a hagyma.
Félbe sem szoktam vágni, mert egyrészt veszélyes, másrészt nem vettem észre, hogy hasznos lenne…
Hogy állsz a késtechnikával? Szükséged lenne egy késtanfolyamra? Ha kérdésed van, írjad bátran!
Hagyj üzenetet