Az úgy volt, hogy egyik kedves ismerősöm mondta, hogy sütőtököt kellene enni. Másnap megláttam a termelői piacon és nem tudom miért, de vettem. Meg gombát is, mert azt meg én szerettem volna már egy ideje enni. Mondjuk nem így, de ez most egy másik tészta. Rizottó. Fogalomzavar.

Keresgéltem sütőtök recepteket, és mindenképpen a sütés mellett akartam dönteni, mert azt így is, úgy is fel lehet használni. Igazából három recept kombinációja ez az étel és a bacont leszámítva vegetáriánus is tud lenni.

_MG_2923

Sült sütőtök

A sütőtököt vágd hosszanti csíkokra, olívaolajjal kend meg őket, és 1 ek koriander, 2 kis csili, só, bors őrleménnyel fűszerezd meg. 220 fokra előmelegített sütőben süsd meg. Vagy szimplán puhára, vagy a szélét megszárítva “egybenmaradósra”.

Rizottó

Ezt nem részletezem, mert már készült róla bejegyzés itt. A legvégén adj hozzá a sült sütőtökből pürésített verziót (én puhára sütöttem, így a kevergetéstől már szétomlott), és tálaláskor kockázott sütőtököt tettem a tetejére.

Sült gombafejek

A megtisztított gombákat (a héját rajta lehet hagyni ha friss és szép, ki hogy szereti, de a törzsüket kitörtem) mogyorónyi fűszervajjal (vaj, só, bors, fokhagyma, csili, petrezselyem) a kalapjukba téve told 220 fokra elmelegített sütőbe és süsd kb 20 percig.

Egyéb apróságok

A tökmagot a gombafejekkel egyidőben süsd, forgasd többször át, hogy ne égjen, hanem piruljon. Hamarabb kész.

A gombafejek mellé kolozsvári szalonnát tegyél szeletekben, és süsd aranybarnára, majd egy konyhai papírtörlővel itasd le a zsírt róla, és aprítsd fel. (vegetáriánus verzióból értelemszerűen ezt hagyd ki).

Ezekkel szórd meg a tálalt ételt.