A nyári érett paradicsom a főszereplője ennek a receptnek. Hagyjuk most a konzervet, az jó lesz télire. Őrizzük meg a frissességét a paradicsomnak!

Pár éve láttam Jamie Oliver – Jamie természetesen – 100 recept a kertemből című sorozatában a paradicsomos részben ezt a receptet, és már akkor tudtam, hogy ezt valahogyan szeretném megvalósítani.

Közben elkezdtem a teraszomon paradicsomot termeszteni, a harmadik évre sikerült olyan mennyiségben ültessek, ami kettőnknek bőven elegendő. Vegyesen van benne minden, “normál” és cseresznye fürtös paradicsom, datolya paradicsom, piros- és sárga koktélparadicsom, és egy fekete paradicsommal is megpróbálkoztam, de valószínűleg a hibrid fajta a második évben nem terem feketén. Ugyanis tudtam, hogy ehhez a recepthez elengedhetetlen a finom, érett, friss paradicsom! Ne is próbálkozz “teszkós tápkockás gyári” paradicsommal. Legalább menj a piacra el, és keress egy kistermelőt, akinek zamatos paradicsomja van!

A recept önmagában nem nehéz, amíg fő a tészta, addig majdhogynem el is készülhet a szósz!

Elkészítés:

  • A vegyes színű, méretű, típusú paradicsomokat falatnyi darabokra vágd fel, legjobb, ha nem szabályos. Egy szűrőedénybe tedd, sózd meg, és hagyd, hogy lecsöpögjön. Így intenzívebb íze lesz.
  • A tésztát (én fusilit használtam, de kedvedre válogathatsz) bő, sós, forrásban lévő vízben főzd a csomagoláson megadott ideig – fontos, hogy addigra készen álljon a paradicsomszósz
  • Egy nagyobb tálban – amelyben össze fogod keverni a paradicsomot az egyéb hozzávalókkal – reszelj fejenként 1/4-1/2 fokhagymát, önts bele 1-2 ek nagyon jó minőségű olívaolajat, 1-2 tk balzsamecetet, borsot, és friss bazsalikomot!
  • Ha a tészta megfőtt, szűrd le, és egyből keverd össze a paradicsomszósszal, és azon nyomban fogyasszátok!