Barátaimnak készítettem múltkor, sikere volt, egy picit elborsoztam, úgyhogy komámasszonyomnak kicsit csípősre sikeredett, de ettől függetlenül tetszett nekik, pedig a komám a konzervatívabb dolgokat szereti, és nem igazán kísérletezős kedvű.

A hentesnél kicsit furcsán néztek rám, némi megjegyzést fűztek hozzám, mivel 25-25 dkg sertés és marhahúst kértem daráltan, valószínűleg a mennyiséggel lehetett gondja. De hát én vagyok a vevő. Lehet, hogy be kellett volna mutatkozzak? Na mindegy, nem ez az első incidens, és bár lehet, hogy édesapámat jobban kedvelik, de hát a 120 kg-ja az 120 kg. Kinek van kedve kikezdeni vele?

meatballswithtomatos_74759_16x9[fusion_builder_container hundred_percent=

Vissza a recepthez:

A fele-fele sertés és marha darálthúst (500 dkg) sózd, borsozd, én koriandermagot is tettem bele (zúzva), rozmaringot és oregánót is tehetsz bele, a csípőset kedvelők csilit is apríthatnak bele. Kenyérmorzsa helyett használhatsz sós keksz törmeléket is. Egy tojást adj a fűszerezett húshoz és a kenyérmorzsához vagy a kekszhez, és jól dolgozd össze. A tojás fogja összetartani. Most jöhet a formázás. Vizes kézzel (sokat segít a formázásban) kis golyókat gyúrj belőle, ezek könnyebben átsülnek. Egyből dobhatod egy forró kizsírozott serpenyőbe, ahogy készen vannak az egyes darabok. Ha törekszel arra, hogy egyforma legyen, akkor vedd először négybe  a masszát, majd azokat oszd el kettőbe (8 db-nál tartasz), majd mindegyiket oszd szét három felé (24 db). Nagyjából pingpong labda méretűek lesznek. Süsd őket át.

Amíg pirulnak, a paradicsomszószt készítsd el, egy pillanat alatt meglesz. Olajon futtass meg 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, majd önts hozzá 400-500 ml paradicsomkonzervet (hámozott vagy darabolt paradicsomkonzerv, de a paradicsomszósz is jó, csak ízesítetlen legyen). Sóval, borssal és bazsalikommal (jobb, ha friss) ízesítsd, egy teáskanál balzsamecetet is tehetsz bele. Ha felforrt, körülbelül készen is van a húsgolyó.

A paradicsomszószt tedd bele egy tűzálló tálba, és tedd bele a húsgombócokat is, de úgy, hogy az egyik felük kilógjon a szószból. Ha gondolod, tépkedj mozzarellát a tetejére. Én nagyon szeretem a nyúlós állagát, úgyhogy szoktam tenni.

Amíg sül, elkészítheted a köretet, ha krumpli párti vagy, akkor azzal, de spagettivel, vagy házi tésztával nagyon finom (én keskenymetéltet csináltam hozzá, ami túl könnyű lett, úgyhogy inkább a szélesmetélttel próbálkozz).[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]