Hogyan használd a kést?

Amikor a rokonaimat nézem, és apró késekkel nyeszetelik a hagymákat, egyszerűen megőrülök. Egyszer a balatoni nyaralónkban találtam egy nagyobb és jobb minőségű kést, hát mondom én bizony kipróbálom, hogy hogyan vágnak a nagy séfek. Ujjak begörbítve, penge hozzátámasztva, és tak. Majd újra felemel a penge és tak. És megint: tak. Aztán egyre gyorsabban.

Utána megvettem a saját késemet, aminek a pengéje jóval vékonyabb volt, és már megy a “tak-tak-tak-tak…”

Jamie Oliver egyik műsorsorozatához tartozóan bemutatja, hogy hogyan lehet használni a késeket. Három technikát mutat:

  1. cross chop
  2. tap chopping
  3. rock chopping

Aki nem tud angolul, az is nézze végig a videót, mert könnyen elsajátítható a három technika csak a látvány alapján is.

Amit én tanácsolok: Ne azt csináld, hogy ráteszed valamire a kést, és nyomod lefele, hanem egy picit mozdítsd, tehát vágj! Húzzad, toljad, de vágd!

Amit én máshogy csinálok: A hagymaszeletelésnél a kés hegyével bevagdossa a hagymát általában a szakács. Nos én pont a másik irányból vágom, tehát felém van a gyökere és előre fele döntöm a kést. Közelebb van a vágó kezemhez (jobb kezemhez) a hagyma, így biztosabban tartom a kést, és mivel megdöntöm a kést, ugyanúgy nem vágom végig a gyökeret, hogy egybe maradjon a hagyma.

Félbe sem szoktam vágni, mert egyrészt veszélyes, másrészt nem vettem észre, hogy hasznos lenne…

 

Hogy állsz a késtechnikával? Szükséged lenne egy késtanfolyamra? Ha kérdésed van, írjad bátran!

By | 2016-10-28T18:42:01+00:00 március 21st, 2013|Categories: Kések|Tags: |0 Comments

Leave A Comment