Egy furcsa megállapítást tettem nemrég a babérlevéllel kapcsolatban, mégpedig azt, hogy nem tudom, hogy milyen az íze. “mi az, hogy nem tudod?” mondták a többiek. Persze tisztában vagyok vele, hogy a bablevesbe, krumplifőzelékbe, egyes paradicsomos ételekbe, káposztafélékhez tesszük, de hogy milyen az íze, az nem állt össze. Aztán megnéztem, hogy milyen az étel babérlevél nélkül és babérlevéllel, majd rájöttem. Úgyhogy indirekt módon találtam meg az ízét.

A mi éghajlatunkon nem triviális, hogy friss babérlevéllel találkozol, általában a szárított változat lapul meg a fűszerpolcon. Ugyanakkor a modern főzőműsorokban a friss fűszernövényekhez előszeretettel szerzik be a friss babérlevelet.

Többfajta babér van (ki gondolta volna…), és fűszerként a “nemes babér” nevű növényt használjuk.

Latinul: Laurus nobilis

Angolul: bay (bay leaf)

BayLeaves-IMG_1450[fusion_builder_container hundred_percent=

 

Utánaolvasva a babér tartása nem jelent túl nagy problémát, egyedül az átteletetése szükséges 6-8 °C-on, amúgy pedig szereti a nedves (de nem pangó vizes) talajt, szellős, félárnyékos helyet. A teleltetés miatt célszerű cserepes növényként tartanod.

A konyhában jellemzően levesek, főzelékek, sültek és savanyúságok ízesítésére használhatod, de gyógynövény is, így idegnyugtató, alvást segítő hatása van. Én forraltbort is fűszereztem már vele.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]