Talán az első dolog, ami megragadt bennem, az a menta. A fogkrémből. Amikor már nem az eperízű, piros zselé Blendi fogkrémet használtam, hanem kaptam “felnőtt” fogkrémet, akkor kérdeztem rá, hogy ez mi… Vagy a rágógumiból szintén, amikor már nem a gyümölcsöset kaptam, hanem a mentolosat…

Mint-leaves-2007[fusion_builder_container hundred_percent=

Latinul: Mentha × piperita

Angolul: Mint

Vadon nem fordul elő, ezt jelöli az X a latin nevében, keresztezésből származó növény. Vízi menta és zöld menta keresztezéséből jött létre.

Évelő, lágy szárú növény, a föld alatti módosult hajtásaival telel át, így nyugodtan tartható kint, nem szükséges cserépben, melegebb helyen teleltetni. 30-100 cm magasságra nő meg, szára elszíneződik lilásra. Világossárga virágokat hoz, július és augusztusban, csíraképes magot nem érlel, csak ritkán.

Könnyű a termesztése, mert szinte kiirthatatlan (persze nekem azt is sikerült egyszer…). Szélsőséges hőmérsékleteket is jól bír, fény és vízigényes, bár félárnyékban is megmarad, de nem fejlődik olyan szépen. Gyorsan és könnyen terjed, úgyhogy úgy válaszd a helyét, hogy ne tudjon elnyomni más növényeket.

Kertészetben vásárolj egy-két tövet, és azt ültesd el, vagy a föld alatti módosult hajtásait (sztóló) oszd szét, és ültesd máshova, 10 cm mélyre, egymástól 20-30 cm-re. Öntözésen kívül mást nem igényel. A leveleket és hajtásvégeket virágzás előtt gyűjtheted, az első bimbók megjelenésekor.

A mentolt, ami a fő hatóanyaga, azt hiszem, nem kell bemutassam, hogy mennyire sokoldalú (gyógyászat, élelmiszer-, kozmetikai ipar), teát készíthetsz belőle, italokat, koktélokat ízesíthetsz vele, készíthetsz bárányhoz mentaszószt, salátákba emeli a frissességet, a tzadziki szószba a fokhagyma mellett meghatározó fűszer.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]