A magyar konyha – szerintem – megint egy jellegzetes fűszerét nézzük. A sültcsirke majoránna nélkül nekem nem is volt sültcsirke. Aztán megtanultam, hogy mihez lehet még használni, de eléggé univerzális fűszernek tűnik.

Latinul: majoranna hortensis

Angolul: marjoram

220px-Majeranek2[fusion_builder_container hundred_percent=Származása Ciprushoz és Törökországhoz köthető. Nálunk egyéves növény, viszont délebben évelő. 30-40 cm magas szára dúsan elágazó. Tojásdad és szőrös levelei vannak, illóolajban rendkívül gazdag. Virágai aprók, fehérek vagy zöldes-rózsaszínűek. Virágai méretéből adódóan termése is nagyon apró, barna, négyes makkocskák.

Érzékeny a hidegre és a fagyra. Meleg- és fényigényes, a napot szereti, a gyenge árnyékot sem viseli el. Csírázáskor 20 fokra, növekedéshez 20-25 fokra van szükség. A meleggel és a fénnyel együtt vízigényes is, gyökerei nagyon sekélyek. A gyorsan felmelegedő, humuszban gazdag, középkötött talajt preferálja.

Magvetéssel szaporítható közvetlenül a szabadföldbe, vagy biztonságosabb palántázni. Vetéssel márciusban próbálkozhatsz, 40-45 cm-es sortávolságra, viszont a kaporral ellentétben a majoránna magja fényben csírázik, úgyhogy fél centinél mélyebbre ne vesd! Utána viszont tömörítsd a talajt. Nagyjából 3 hét kell, hogy kikeljenek, ritkításra akkor van szükség, ha 3-4 levele már van, ilyenkor egymástól 15 cm-re alakíts ki fészkeket, és 4-4 növényt hagyj meg egy fészekben. Fontos, hogy gyomláld, mivel lassan kel ki, és a gaz elnyomhatja. Ha úgy döntesz, hogy palántát nevelsz vagy vásárolsz, akkor április végén, május elején ültesd ki, 15-20 cm-es tőtávolságra. Egy tenyészidőszakban kétszer takaríthatod be, júliusban, az első virágok nyílásakor illetve szeptemberben.

Felhasználhatod főzelékek (krumpli, bab), levesek (krumplileves, gombaleves), húsok (vadak és szárnyasok), mártások, töltött húsok (töltött csirke, bárány, kacsa), de emésztést segítő teakeverék alapanyaga is, légzési zavarok és fejfájás enyhítésére is fogyaszthatod.

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]