Paprika és paprika, csili… Rengeteg fajtája van, ha a külföldiek a magyarokra gondolnak, akkor Puskás Öcsi mellett a paprika hazájának tartanak. Holott a kalocsai paprika is Közép- és Dél-Amerikából ered. Régen dísznövénynek tartották, mert azt hitték, mérgező (gondolom a csípőssége miatt).

Latinul: Capsicum

Angolul: Paprika

35639_149262670_big[fusion_builder_container hundred_percent=

Használhatod ugye a zöld változatot (saláták, töltöttpaprika), ami a be nem érett paprika még zöld termése. Ha meggrillezed, és a saját gőzében visszapuhítod, könnyen lehúzhatod az elfeketedett hártyaszerű bőrét, és finom édes lesz. Szárítás után őrölve kapod a pirospaprika fűszert, amit a spanyoloknál füstölnek is, egészen érdekes aromája lesz tőle. De kaphatsz egyben füstölt paprikát is “ancho-chili” néven.

Az erőspaprikák viszont általában kisebb méretükkel a “kicsi a bors, de erős” jeligére becsaphatnak. A csípősséget a fehér hártya tartalmazza, amiért a kapcszaicin nevű vegyület felelős. Ugyanakkor a paprikák csípősségét scovile-ben mérik, ami Scovile nevéhez fűződik, és a paprika cukros-vizes oldatának higításából származtatják a számot, hányszorosára kell hígítani, hogy már ne lehessen benne érezni a csípősséget.

Most, hogy kicsit utánajártam a paprikatermesztésnek, nem könnyű feladat. Itt tájékozódhatsz, meleg és fényigényes, ugyanakkor nagyon kell vigyázni bármilyen változást eszközölsz (palántázás után kiültetés), nagyon érzékeny.

Ha a magházát el akarod távolítani, sokszor egyszerű, ha megfogod a száránál, a paprika belseje felé tolod, megvárod, míg beszakad, majd kiemeled. Ekkor marad a legkevesebb paprika hús a csumán. Az erős paprikáknál, ha a membránt (fehér részt) kivágod, a csípősség nagyját elveszed, emellett meg is moshatod belülről, és ezzel is gyengíted a paprikát.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]