Elegem lett a drága vanilincukorból, vaníliaaromából, ezeknek mind-mind mű íze van. Beugrott dédmamám fém tárolódoboza, amiben mennyei vaníliaillatú cukor volt. Hogy honnan szerzett vaníliát, nem tudom, de beletette egy fél kiló-kiló cukorba, és megfeledkezett róla egy darabig. A cukor átvette a vanília aromáját és tádáááám, kész is a vaníliáscukor.

110699_vanilia01[fusion_builder_container hundred_percent=

No mondom ez így nem elég, úgyhogy Jamie Olivertől lestem kicsit intenzívebb módszert, ő hosszában félbevágja a vaníliát, kikaparja a magjait, majd feldarabolja 3-4 cm-es darabokra a héjat is, és az egészet cukorral össze izéli. Ő “food processort” – konyhai robotgépet használ, ez a nagypengéjű, tálas keverő izé. Nem tudom, hogy mi a rendes magyar neve. Én mindenesetre – ilyen híján – kávédarálóban apránként készítettem, és utoljára ajándék lett belőle. Megelégedettséggel fogyasztották az ebből készült vaníliáskiflit, mert sokkal másabb az íze.

Aztán persze van, mikor csak a vanília belsejét használod sütihez. Na akkor tedd el a külsejét, és vagy dolgozd így össze a cukorral – ekkor vaníliás porcukor lesz igazából, vagy csak tedd egy jól záródó üvegbe a cukorral együtt, és szépen lassan átveszi az aromáját.

Ezen kívül lehet vaníliaesszenciát kapni; ekkor alkoholban oldják ki a vanília ízanyagát, ez is még természetes és nem kémiai lötty. Ezzel óvatosan, mert töményen keserű! Illetve vanília pasztát is lehet kapni, ez egy sűrű szirup, ebben ott figyelnek a vanília magjai.

Tudtad, hogy a vanília a több, mint 20 000 orchidea faj közül az egyetlen, aminek termése ehető?

 

Tudtok jó vanília beszerzési forrást? Mert egyesével-kettesével venni a zacskós kivitelt annyira nem jó…[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]