Olívaolaj és olívaolaj között nincs különbség… Gondoltam egészen addig, amíg el nem mentem egy olívaolajkóstolóra. Azt sem tudtam, hogy ilyen van. Aztán egyszer csak megláttam, és mondtam, hogy ez engem érdekel. Először is megfordult a fejemben, hogy végigkóstolok 6-8-10 fajta olajat, akkor mennyit is iszom meg? De aztán megnyugtattak, hogy semmi probléma nem lesz.

olive-oil[fusion_builder_container hundred_percent=

Erről mesélek egy kicsit, mert érdekes dolog. Először is, az olajat hasonlóan kóstolják, mint a bort. Tehát üvegpohár (elvileg kék színű – majd mondom miért – virágszirom formájú pohárból), és különböző dolgokat figyelnek benne. A kék szín azért fontos, hogy ne befolyásolja a színe a véleményünket, ugyanis az ízébe a színe nem szól bele. A karotintartalomtól függ, hogy sárgásabb vagy zöldesebb. Viszont ízében a paradicsom, a fű illetve a bors az ami domináns, és ezek aránya határozza meg, hogy milyen egy olaj. Itt is érvényes az a szabály, ami a boroknál: az a jó olaj, ami Neked ízlik… Kóstoláskor a poharat melegíteni kell egy kicsit (kézmeleg elég), és le kell fedni (szintén kézzel), hogy az illóolajok koncentrálódjanak, és meg tudd szagolni az illatát.

Kezdetnek kaptunk bolti kommersz (diszkréten áttöltötték egy felirat nélküli üvegbe, hogy ne tudjuk melyik) olívaolajat kóstolásra. Oké megvolt. És utána jött a többi. És ilyen ugrás volt… Hogy volt a bolti “gépzsír” és a többi. Nekem a többi nagyjából egy szinten volt, volt amelyik csípősebb volt, volt amelyik inkább lágyabb, de melyik ételhez melyik illik jobban…

Olívaolajat a spanyolok, olaszok és görögök termelnek nagy mennyiségben hozzánk közel. Az, hogy extraszűz, azt jelenti, hogy a savtartalma alacsony. Ezek a jobb olajok, amiknek a savtartalmuk nagyon alacsony. Szüreteléskor azonnal hidegen sajtolják. A szüret akkor kezdődik, amikor a fán az első olajbogyó elkezd barnulni. Ez után már nem lesz jobb az olaja. Amúgy a magokat darálják először, majd préselik, és végül leválasztják a keverékről az olajat.

Olívaolajban azt kapod, amiért megfizetsz. Ha drágább olajat veszel, valószínűleg jobb minőséget kapsz. Ahol fontos (frissen, salátákba, bruschettára, az ételek elkészülte után ízesíteni, díszíteni), oda érdemes, de a hagymát megfuttatni elég az olcsóbb is.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]