A balzsamecet nem csak valami katyvasz, amit leemelsz a polcról és használsz, hanem úgyanúgy értéke van, mint a bornak. Nem véletlenül, hiszen alapanyaga a bor, vagyis a szőlő, és szintén hordóban érlelik.

balsamic_vinegar[fusion_builder_container hundred_percent=

Modena kincse

Balzsamecet és olívaolaj – Olaszország kincsei és a saláták legfőbb barátai 🙂
Az ecetet nem kellett feltalálni, spontán jön létre, mikor etil-alkohol és víz oldatában az ecetsav-baktériumok elszaporodnak, és az alkohol ecetsavvá oxidálódik. Így akár otthon is készíthető borecet – a kénezetlen borból is az lesz. A balzsamecet hasonlít a borecethez, annak úgymond „továbbfejlesztett” változata. Feltehetően véletlenül találták fel: a felforralt mustot, a középkor kedvelt édesítőszerét benne felejtették egy edényben, és csak akkor került elő a kamra mélyéről, mikor már átható ecetillata volt.

A balzsamecet az olaszországi Modena városához és a szomszédos Reggio Emiliához kötődik. Ehhez a fajta ecethez a szőlőt – hagyományosan egy fehér fajtát, a Trebbianót – kézzel szüretelik, és a lehető legkésőbb, hogy édes legyen. A mustot sűrűre forralják, majd fahordókba töltik. Elsőnek kétszáz literesbe, majd az érlelési folyamat során – ami legalább 12 év (!) – egyre kisebbe, az utolsó legfeljebb húsz literes lehet. Hogy megkaphassa a hagyományos modenai balzsamecet nevet, egy zsűri bírálja el az elkészült művet, amit ezután egydecis üvegekbe töltenek. Egy ilyen fiola ára 100 euro körül van. Értéke – a veretes borokhoz és a hegedűkhöz hasonlóan – a korral együtt nő: forgalomban vannak 24, 48, sőt akár 100 éves balzsamecetek is.

Ilyen ecetbe nem botlik lépten-nyomon az ember, de ha a Parma és Bologna közeli Modenában jár, beszerezheti. Fontos, hogy ilyenkor is Aceto Balsamico tradizionale di Modena feliratút keressünk, amely hasonlóan védett név, mint nálunk a „tokaji aszú”.

Írja a mindmegette.hu. Azt hiszem, nem tudnám jobban összefoglalni.

Voltam egy olívaolajkóstolón, amin balzsameceteket is próbáltunk, fantasztikusak voltak. Lágyabb, pikánsabb, sűrűbb… minden előfordult, és a savanyú szúrós ecetet ahogyan a karamellás-mézes édességgel egyensúlyozták… Hihetetlen…[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]