A férjem nagy babszerető és mivel a mostani napok időjárása is abszolút passzolt egy kicsit ‘nehezebb’, kiadósabb ételhez, kitaláltam, hogy sóletet készítek! Ahogy bújtam a recepteket, szépen lassan körvonalazódott, hogy ez nem a hagyományos típus lesz, íme az én verzióm:

Hozzávalók 2 főre:

  • 27 dkg szárazbab
  • 27 dkg füstölt sonka
  • 1,5 babérlevél
  • 2-3 kis gerezd fokhagyma
  • fél mokkáskanál egész fekete bors
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 7 dkg árpagyöngy (alias gersli)
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál csicseriborsó liszt
  • 2 főtt tojás

 

Elkészítés: A babot átválogatva, megmosva, bő vízben egy éjszakára beáztatom. A sonkát bő vízben felteszem főni és jó hosszan főzöm (2-3 óra), hogy megpuhuljon. A felhevített kókuszzsíron az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom, ráteszem a leszűrt babot, felöntöm a sonka főzőlevével, majd kis idő múlva a sonkát is beleteszem. A fűszereket (babérlevél, fokhagyma, bors) egy teatojásban teszem bele az immár sűrűsödő egytálételbe. Amikor a bab már félig megpuhult, az árpagyöngyöt is hozzáadom.

Sózom, de óvatosan, mert a füstölt sonka is sós. Ha szükséges az elpárolgott főzővizet pótlom, de nem keverem. Az utolsó előtti pillanatban kiveszem a sonkát, csicseriborsó lisztet hintek a gerslis babra, folyamatosan keverve besűrítem, majd készre főzöm. Sonkával és főtt tojással tálalom.