Talán annyira fontos a vágódeszka, mint a kések. Nem mindegy, hogy min dolgozol nap mint nap. Legyen tartós, legyen könnyű, könnyen tisztítható, ne vigye ki a kés élét… De akkor milyet válassz?

Én preferálom a nagy vágódeszkát. Ha dolgozni kell, akkor legyen rajta hely. Úgyhogy én a legnagyobb zwilling bambusz vágódeszkát vettem meg, amely tartja a kés élét, állítólag nem látszik meg hosszú idő után sem a kések nyoma, tehát nem tudsz belőle (normál körülmények között) kivágni darabokat, így nagyon tartós.

zwbamboo

Emellett néha használom az apróbb petrezselyem aprító deszkákat, ha csak egy pár fokhagymát kell felszeletelni, vagy egy kolbászt felkarikázni… De nagyobb mennyiségű zöldség aprítására nagy deszka kell. Nem beszélve a húsokról.

És ha már húsok, akkor itt érdemes megjegyezni a műanyag vágódeszkákat, mivel a HAACP szabványok szerint minden ételtípushoz más színű eszközt kell használni (persze üzemi konyhákban), de hasznos az ötlet, hogy a nyers csirkehúsos deszkát ne keverd a friss zöldségessel, mert így csökkented a fertőzések terjedését. Tehát húshoz és halhoz érdemes más, könnyen tisztítható deszkát használj, ha csak apróbb dolgokat kell vele végezz, és nem szeretnéd egyből mosni a nagy vágódeszkád. Ez lehet műanyag – bár szerintem nem szép, ugyanakkor – praktikus.

Amit semmiképpen nem ajánlok munkához az az üveg. Kiveszi a kés élét, könnyen törik, veszélyes a konyhában.