Fokhagyma

A fokhagyma… Szintén hungarikum. Rendkívül szeretem, ha nincs itthon, töröm a fejem, hogy most mi lesz… (erről később, hogy mit lehet akkor tenni) Nagyon egészséges! Egy sor betegségre gyógymód és megelőző szer is, úgyhogy bátran! Sütve/főve megszelídül, de nyersen “harapós”, úgyhogy azt ésszel.

Latinul: Allium sativum

Angolul: garlic

solent-wight-seed-1024x813[fusion_builder_container hundred_percent=

Elő- és Dél-Ázsiában őshonos, a gumóját esszük, és a gerezdjeiről szaporíthatod. Ültetés után nem sokkal még elviseli a hűvösebb talajt, de később a melegebbet szereti jobban. Vízigényét tekintve közepes, és a fényigénye sem nagy. Nem szereti a frissen trágyázott talajt. A gerezdeket szedd szét és duggasd el őket a talajba. Az őszi fokhagyma bírja a téli hideget, és tavasszal újra kihajt. Ha ősszel duggatod, akkor október elején tedd ezt, 25 x 10 cm-es sor és tőtávolságra, kb 5 cm mélyre nyomkodd a gerezdeket. Ősszel ezek meggyökeresednek, és tavasszal hamarabb fejlődésnek indul, mintha tavasszal  ültetted volna, de a tavaszi jobban eltartható. Lombja nem nyomja el a gyomnövényeket, így gazolnod kell körülötte. Ha a levelei elkezdenek sárgulni és a szára elszáradt, akkor szedheted össze a fokhagymádat. Utána szárítsd meg őket füzérben vagy csokorban, és elteheted télire. Viszont egy-egy növényt megpróbálhatsz “újfokhagymának” elfogyasztani.

Hogy mire tudod használni a fokhagymát? Húazanyját… Most sorolhatnám oldalakon keresztül, de a legegyszerűbbek:

Bruschetta: a kenyeret pirítsd meg, majd dörzsöld be félbevágott fokhagymával (4-5 húzás egy oldalon), majd locsold meg jó minőségű, extra szűz olívaolajjal, sózd és borsozd kicsit és kész is.

Vagy fokhagymás zöldfűszeres kenyeret is készíthetsz, pl. kicsit szikkadtabb kenyérből (ekkor jól felfrissül): hosszú ciabattát vagy Erzsébet-kenyeret hosszában vágj félbe úgy, hogy nem vágod be teljesen a legaljáig, és ugyanígy keresztben is szeleteld fel, majd a résbe olívaolajjal elkevert zúzott fokhagymát, sót, borsot és kedvedre való zöldfűszert (bazsalikom, kakukkfű, oregánó, petrezselyem vagy ezek keverékét) tömködd be, majd egy vizes sütőpapírba burkolva dugd be a sütőbe 150-180 fokra 5-15 percre.

Illetve az egyik kedvencem a fokhagymás spagetti: spagettit főzz meg a csomagoláson jelzett ideig, közben egy serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén futtass meg tetszés szerinti gerezd fokhagymát (én van, hogy majdnem egy egész fejet beleteszek) gyengébb lángon, adj hozzá bazsalikomot, csilit, sót, borsot és a végén petrezselymet, majd a kész spagettit szedd rá erre a szószra, és forgasd át. Tálalhatod parmezán sajttal a tetején. Egyszerű, gyors, finom.

Ezen kívül természetesen mártások, szószok, raguk, levesek alapja, ízesítője…

Mit tegyél, ha nincs otthon fokhagyma? Oké, nem mindenkinél működik, de múltkor kaptam egy kis üveg szarvasgombás olajat, aminek fokhagymás jellegű íze van. Én abból szoktam pár cseppet tenni az ételbe, és valamelyest segít az aromát helyettesíteni. De ha van fokhagyma ízesítésű sód, vagy granulátumod, azt is használhatod, nálunk ilyen nem szokott lenni.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By | 2016-10-28T18:41:59+00:00 április 1st, 2013|Categories: Fűszerek, Kiskertem|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment