gingembre72dpi[fusion_builder_container hundred_percent=

Latinul: zingiber

Angolul: ginger

A fűszert illetve gyógynövényt a gyöktörzse tette hasznossá. Gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő. Frissen, szárítva-őrölve, kandírozva találkozhatsz vele. Frissen nagyon friss, csípős, kesernyés, ugyanakkor érdes íze van.

Termesztése nem bonyolult, annyit kell tudni, hogy a meleget szereti, így télen fagymentes, melegebb helyen kell teletetni, tehát cserépben kell nevelni. Tél végén vagy kora tavasszal egy boltban vásárolt gyömbért áztass be 24 órára vízbe, majd tápanyagdús, jó vízelvezetésű földbe ültesd egy nagyobb cserépbe, hogy a rizóma (gyöktörzs) jól tudjon fejlődni. Célszerű minél több elágazású gyömbért keresni a boltban erre a célra, nem úgy mint az étkezési céllal, mert azt nehezebb hámozni, viszont több irányban kezd el fejlődni. Trópusi növény, de nem kedveli a közvetlen napfényt.Vízigényes, de ne öntözd túl. Amikor 20-30 cm-es zöld hajtásait hozza, sűrűn öntözd, tápoldatozhatod. A hajtások visszahúzódásával lehet  “szüretelni”, ekkor egy friss gyökérrészt visszaültethetsz a további termés reményében. Kétévente ültesd át új földbe, mert rengeteg tápanyagot kivesz a talajból.

Felhasználása főleg az ázsiai konyhához köthető, de egyre inkább megtalálható más népek ételeiben is. Gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátához, süteményekhez (mézes-fűszeres karácsonyi sütemények) használhatod, de levesek és húsok ízesítője is. Míg a süteményekbe általában a szárított és őrölt (vagy a kandírozott) formáját használhatod, általában húsokhoz frissen szeletelt/darabolt, reszelt formáját szokták adni.

Nyári hűsítő a gyömbérsör, amelyet nagyon egyszerűen készíthetsz: egy ujjnyi meghámozott gyömbért reszelj le, adj hozzá ízlés szerinti barnacukrot, mentát és citromlevet, illetve citrom reszelt héját, majd öntsd fel (szénsavas vagy sima) vízzel, tegyél bele pár darab jégkockát, és jól keverd át az egészet.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]