Citromfű

A borsmentával együtt ez a két növény, amivel a kezdő fűszerkertépítők is bátran próbálkozzanak meg, mert szinte kiirthatatlanok, tehát igénytelenek. Ha locsolod őket, akkor baj nem lehet.

lemon-balm-1[fusion_builder_container hundred_percent=

Latinuls Melissa officinalis

Angolul: lemon balm (a lemongrass az egy másik faj)

Méz- és méhfűnek is hívják, ami jó mézelő tulajdonságára utal. Dél-Európából szerzmazik.

Terjedő tövű, lágy szárú, évelő növény, 50-80 cm magasságra nő. Fehér virágai nektárt termelnek nagy mennyiségben.

Meleg és fénykedvelő növény, a félárnyékot rosszul viseli. Szélvédett helyet keress neki. Minden talajtípuson termesztheted (a szélsőségesen rosszon azért ne). Föld fölötti részét takarással segítheted a téli fagyok ellen.

Magról szaporítása nehézkes, úgyhogy inkább vásárolj palántát, amelyet májusban ültess ki 30-35 cm tőtávolságra. Tőosztással is szaporíthatod, ha már van citromfüved, ezt szeptember végén tedd meg. Egy anyanövényből 3-5 új növényt nevelhetsz, ezt azonnal ültesd el. Gyomirtás mellett az öntözésen kívül semmi más dolgod nincs vele.

Teaként használhatod leveleit, de fűszerezésre is kíváló, italokba, salátákba, halakhoz, szárnyasokhoz és desszertekhez.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By |2016-10-28T18:41:50+00:00május 27th, 2013|Categories: Fűszerek levelekből|Tags: , |2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. mt 2013.07.01. at 16:28 - Reply

    A mentával kezdtem -volna- a fűszernövénykedést mert jó a teához, úgy rohadt ki néhány hét után mint a huzat, pedig szerintem sokat nem locsoltam.

    Na ennyit az igénytelenségről. 🙂

    • Megyeri Domonkos 2013.07.01. at 16:34 - Reply

      Én is kaptam tavaly tavasszal egy szomszéd kertből egy kiásott kis csoportot, kicsit küzdök vele. De a citromfű az szép bokros. Illetve nekünk is sikerült kiirtani egy mentacsapatot. Amúgy több fajta menta van, próbálkozz másikkal, amelyiknek hosszúkásabb a levele… Na majd viszek valamikor, hátha… Illetve a cserepes rozmaring ami hamar megeredt. Tavasszal ültettük ki, már széép bokros…

Leave A Comment