A “tökéletes lyukacsos ropogós kenyér”

Elfogyott a kenyér. Lusta vagyok boltba menni. De időben gondolkodtam, ami ehhez a recepthez elengedhetetlen. Cserébe minimális erőbefeketetés szükséges hozzá, hiszen ez DNK azaz Dagasztás Nélküli Kenyér (ami egy HBR azaz Három Betűs Rövidítés, ami önmagában is egy HBR… na jó, agyamra ment a meleg).

_MG_8065

Már írtam a Dolce Vita gasztroblog ajánlójában, hogy:

Kedvenc receptem tőle egy kenyér érdekes módon. A tökéletes ropogós lyukacsos kenyér. Ráadásul még munka is alig van vele, de időben kell gondolkodni. Én az új évet ezzel a kenyérrel nyitottam. Barátaim lestek is, hogy “nemmondod, hogy ezt most sütötted…” Pedig de :) Észre sem vették, hogy a konyhában eltöltöttem kb. 2×3 percet, hogy a kenyeret a sütőbe dughassam, majd a virslihez már a friss kenyeret ettük.

Most el is készítettem megint, és remélem nem haragszik meg senki, hogy átveszem a receptet, az eredeti a fenti linken található (de az is átvett).

Kriszta bögrével méri, azzal is lehet, én a grammokat és a decilitereket jobban szeretem, de egy 2,5 dl-es “sima” bögrével is működik…

  • 500 g liszt
  • 3,75 dl víz (az “alap” kenyérreceptemnél csak 3 dl kell, ebben más)
  • 1,5 tk só
  • fél tk szárított élesztő, vagy 1-2 dkg friss

Egy tálban a lisztet a sóval és az élesztővel keverd el, mert ennyi a “munkás” része. Utána öntsd hozzá a vizet, és keverd el, de nem baj, ha csomós… “nokedli állagú tészta” lesz belőle (Kriszta szerint)

Most jön a jó része: takard le, és felejtsd el 12 órára. (ezért célszerű reggel készíteni estére, vagy este készíteni másnap reggelre, vagy ahogy az idézetben van, napközben, hogy éjfélkor friss kenyérrel lehessen enni a virslit)

Mielőtt sütöd: gyújtsd be a sütőt 250 fokra, és tegyél bele egy (ovális) jénai tálat fedővel, hogy előmelegedjen. Amíg melegszik a sütő, borítsd ki a tésztát lisztezett felületre, és hajtogasd át. Gyakorlatilag annyira, hogy behajtogatod a széleit középre, így kicsit lisztes lesz a felülete, és könnyebb lesz megfogni. Hagyd így pihenni 30 percet, vagy amíg a sütő bemelegszik. Majd tedd bele a jénai tálba, és lefedve 30 percet, majd fedő nélkül kb 20-30 percet süsd. Sütés után kiborítva 10-15 percet pihentesd!

_MG_8076

Legutóbb töltött paprikához ettük, oda és vissza voltak érte, akkor dupla adagot csináltam. No meg nem volt jénai (pláne ekkora), úgyhogy egy sima lábasban csináltam meg szép kerekre.

By | 2016-10-28T18:41:50+00:00 augusztus 12th, 2013|Categories: Kenyérfélék|Tags: |4 hozzászólás

4 hozzászólás

  1. hajdu zoltán 2014.02.12. at 21:09 - Reply

    tehát a fő cim a tökéletes lyukacsos ropogós kenyér-nézd én 15 percig szemeztem azzal a fotóval ami élethüen ábrázolja a fent nevezett kenyeret az hogy a héj alatt vannak jól átsült részek látható de a kenyér közepe az én gépemen nem lukacsos inkább csirizes de a kész termék fel kinálása miatt megkóstolnám

    • Megyeri Domonkos 2014.02.12. at 22:23 - Reply

      Kedves Zoltán! Kicsit nehezen hámozom ki, hogy mit is szeretnél. A képet én készítettem, saját sütésű kenyérrel. Ha követed ezeket az utasításokat, akkor ilyen kenyeret kell kapj. Nem kenyérsütőben sült kenyér, hanem sütőben, és nagyon fontos a hosszú kelesztési idő!

      • Sebök Piroska 2015.02.03. at 21:55 - Reply

        Èn értem, és gondolom miért tünik csirizesnek. Talán a túl közeli felvétel miatt a közepe tényleg elmosódott és fényes, mint ami esetleg kicsit még “nedvességet” tartalmaz.
        De mivel a puding próbája az evés, ha a chef tökéletesnek találta, akkor az is!!! 🙂 Gratula!!!!

  2. […] kenyeret (nagylyukú, kovászos parasztkenyér) pirítsd meg, majd azon melegében dörzsöld be fokhagymával (akár […]

Leave A Comment