Mint tudjátok, nagyon szeretem Jamie Oliver stílusát, lelkesen lesem el egy-egy fogását, trükkjét, praktikáját. Többször említette már, hogy nagyon jó alaplét lehet csinálni (rizottóhoz, szószokhoz, vagy bármibe víz helyett), a “vasárnapi sült” maradékából. Hát mondom… hiszem, ha látom. Így, történt, hogy egy szép napsütéses szombati napon…

Volt itthon egy szabadtartású csirke. Mondom, én ezt most megsütöm. Nagyon jó lett, majd szépen összegyűjtöttem a lerágott csontokat (az összeset), és beletettem egy fazékba bő vízben. Farhát, szárny csontok, szegycsont, combcsont, bőr, minden. Még a szaftból is öntöttem a lébe. Kipróbáltam. Az járt a fejemben, hogy ha nem sikerül, akkor 2 liter víz és 2 órányi gáz lesz, amit kidobtam. A csontok amúgy is a kukában landoltak volna.

Egy óra főzés után megkóstoltam a levét, és határozottan húsleves íze volt. Persze hiányzott belőle a zöldség, amit ekkor bele is tettem, illetve némi fűszerezés, de a végére egy igen jó csirkehúsleves sikeredett, ami a vasárnapi ebédünk lett.

2478407108_3c599ed429

Én sem hittem el, de ha belegondolok, akkor igazából a sütéssel csak intenzívebb lesz mindennek az íze, kisülni nem sok minden sül ki. A leves ízét nem a hús adja leginkább, hanem a csontok, izületek stb, az pedig pont megmaradt. Tehát visszafele gondolkodva már visszaigazolható, hogy miért lett ilyen jó.

Tehát:

  • Gyűjtsd össze a sültcsirke maradék csontjait
  • Tedd fel kb 2-3 liter vízben főni kevés sóval kb 1 órát,
  • Majd add hozzá a szokásos zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, krumpli, karalábé, káposzta… amiket szoktál)
  • Ízesítsd fűszerekkel (bors, gyömbér, kömény, petrezselyem… szintén a Te ízlésed és szokásod szerint)
  • És, ha tésztarajongó vagy, mint a családom nagy része, akkor cérnametéltet főzz hozzá, és garantált a siker!

Recycling ON!

Szóval vigyázz Nagyi! Közeledek a Te húslevesedhez!