Mosogatás, mosogatás. A legtöbb háziasszony által gyűlölt feladat. Most sorra vesszük, hogy milyen lehetőségeid vannak a mosogatótálca, csepegtető, mosogatógép, csaptelepek között, mert bizony van választék mindegyikből! Sőt, kis konyhákba ügyes trükköket lehet alkalmazni, nem kell lemondani lassan semmiről, mert a mosogatót átalakíthatod munkapulttá, mosogatógépből, pedig, ha alig van helyed, 60 cm szélességű helyett némelyik gyártó 45 cm-es modellt is készít, sőt én már láttam feles magasságút is, így csak egy nagyobb fióknyi helyet foglal el.

Felmérések szerint a mosogató és a mellette található pultnál tölti a háziasszony a konyhában töltött idő 60%-át! Emellett a tűzhelynél 25%-ot és a maradék helyen 15%-ot. Így nem véletlenül fontos hely a mosogató és környéke.

Nehezemre esik ezt a bejegyzést megírni, mert annyi dolog van, ami a mosogatáshoz kapcsolódik… Mosogatómedence, csaptelep, csöpögtető, mosogatómedencék extrái, mosogatógépek… De vágjunk is bele!

627249_459500424090918_1265157091_o[fusion_builder_container hundred_percent=

Mosogatómedencék

Ha megvan, hogy mennyi hely van a mosogatómedencé(k)nek, akkor már könnyebb dolgod van. Ugyanakkor a kényelmes munkavégzés érdekében célszerű (legalább) kétmedencés.

Ha sorba akarjuk venni, hogy milyenek vannak, akkor:

 • egymedencés
 • egymedencés csöpögtetővel
 • egymedencés gyümölcsmosóval
 • egymedencés gyümölcsmosóval csöpögtetővel
 • két medencés
 • kétmedencés csöpögtetővel
 • kétmedencés gyümölcsmosóval
 • kétmedencés gyümölcsmosóval csöpögtetővel

Medencének hívjuk a mosogató “tálat”, gyümölcsmosónak a kismedencét, ami általában a két medence közt van, és csöpögtetőnek azt a lapos (általában) bordázott részt, ami nagyjából a munkalappal egy szintben van.

Anyagát tekintve legolcsóbb a fémlemezből készült, de készülhet kerámiából, gránitból is, vagy bizonyos helyeken divatos akrilból. Kiválasztáskor érdemes figyelj, hogy már léteznek bevonatokkal vagy komponensekkel kiegészített típusok, amelyek szennytaszító és karcolásgátló felületeket képezhetnek, így a színező anyagok (zsírok, savak) nem hagynak nyomot, vízkő is nehezen rakódik le rá, tehát a tisztán tartása, látványa szebb marad hosszabb ideig.

A gyümölcsmosóhoz kaphatsz (vagy jár) szűrőbetét, amellyel pl. tésztát is vagy konzervek levét szűrheted le. Praktikus. De van olyan kialakítás, ami kerek tál alakú, és salátacentrifuga funkcióval társul.

A mosogatókra egyre többen adnak olyan kiegészítőket, amelyeket pont rá tudsz illeszteni (deszka, tálak), így segítve az előkészítési munkákat, amelyek ugye a mosogatómedencénél történnek.

Csaptelepek

Ha csaptelepben gondolkodsz, azt találd ki, hogy a falból jön, vagy a munkapultról. Lényeges, hogy milyen magasan van a kifolyó. Elférjen alatta egy nagyobb lábas, ha el kell mosogatni, vagy vizet kell tölteni bele.

Utána milyen csapot szeretnél? Tekerős, keverőkaros, vagy külön hideg-meleg karos…

Vannak olyan rózsák, amelyek kivehetőek egy hosszú csővel (mint a zuhanycső), és így pl. felmosóvödröt tölthetsz vele, ugyanakkor a rózsa is lehet többfajta, illetve van kétállású rózsás (vízsugár és vízpermet) csaptelep is.

Természetesen a kinézete is fontos, hogy beleilljen a konyhába. Ha szempont, találhatsz beépített mosogatószer-adagolós csapot.

A lefolyó “távműködtető” segítség lehet, hogy ne kelljen a koszos vízbe nyúlj a medence leeresztéséhez, amiben akár egy éles kés is elbújhatott…

Csöpögtetők

Láttam fémet, fát, kerámiát, gránitot, akrilt… szóval sok anyagból készítik. Lejtése van, tehát valahol összefolyik (vagy belefolyik a medencébe), illetve bordázást szoktak rátenni, hogy ha egy kerek dolgot (pl.) poharat ráteszel, akkor az alól is ki tudjon folyni a víz.

Fontos tulajdonsága, hogy a munkalap vastagságánál nem nagyobb, így alatta bármilyen elem lehet (fiókos, szekrény), de általában mosogatógépet – ha van – szokták alátenni.

Mosogatógépek

Egyértelmű alternatívája a kézi mosogatásnak a mosogatógép, amelyből több szempont szerint választhatsz.

De miért előnyös azon túl, hogy nem kézzel kell mosogatni?

 • kevesebb vizet fogyaszt, mintha kézzel mosogatnál
 • a szárítás alatt sterilizálja is a forró gőzben az edényeket (kisgyerekeseknek különös szempont)

Hány személyes?

Hány teríték fér bele? 6? 9? 12?

Azt érdemes figyelembe venni – ha már megvan, hogy mennyi hely van a beépítésre, hogy egy teljes napi adagot bele lehessen tenni, mert így nem kell minden egyes étkezés után beindítani.

A méret tekintetében vannak a “hagyományos” 60 cm-es modellek, a keskenyített 45 cm-es modellek, és létezik 60 cm széles, de fele akkora magasságú! Egyedülállóknak jó választás lehet! (láttam már tűzhellyel-sütővel kombinált mosogatógépet… kis lakásba praktikus megoldás)

Ha tudod, hogy nem különálló lesz, hanem a konyhabútorba beépített, akkor olyan modellt keress, mert ennek a “frontját” (elejét) az asztalosod/áruházad ugyanolyan színűre tudja varázsolni, mint a szekrényajtód! (ad egy mosogatógép-ajtó-előlapot, de ezt rá kell tudni rögzíteni, ezért más kialakítású lesz). Ha különálló, akkor viszont lényeges lehet a színe (általában fehér vagy fémszínű)

Energiafogyasztás, zajszint, vízfogyasztás

 • Kis energiafogyasztású típust törekedj vásárolni, mert egyrészt megtérül a (nem feltétlen) kicsit drágább beruházás a villamosenergia-fogyasztás költségeiből, másrészt véded a környezetet is
 • Ha fontos, hogy mennyire nagy zajt csap a konyhában, akkor ez is lényeges szempont
 • Vízfogyasztásban is lehetnek különbségek, nagyjából 12-16 litert fogyasztanak.

 

Ha van kérdésed, bátran tedd fel, igyekszem illetve igyekszünk válaszolni![/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]